Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето големи вериги в

...
Сдружението за модерна търговия, което обединява повечето големи вериги в
Коментари Харесай

Хипермаркетите обясниха защо трябва да бъдат отворени от 1 април

Сдружението за съвременна търговия, което сплотява множеството огромни вериги в България, призова хипермаркетите за нехранителни артикули да бъдат пуснати да работят от 1 април. |Ако управляващите преценяват, че сегашният локдаун трябва да продължи и след 31 март,  от обсега на противоепидемичните ограничения би трябвало да бъдат изключени огромните магазини, упорстват от сдружението и се стимулират по този начин:   " В момента целият потребителски поток  - а това са стотици хиляди българи, се пренасочва към доста по-малки като брой и повърхност търговски обекти, които имат мощно стеснен потенциал за гарантиране на отдалеченост и съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Това води по-скоро до повишение на риска от разпространяване на Ковид-19, в сравнение с до намаляването му, каквато е задачата на наложените ограничаващи ограничения ".

От сдружението задават четири разумни въпроса към държавното управление и оперативния щаб :
На базата на каква информация и какъв разбор беше призната мярка, която допуска, че огромните магазини са по-рискови за разпространяването на ковид в съпоставяне с по-малките?На базата на каква информация и какъв разбор беше изчислено, че магазин с повърхност 300 кв. м може да работи и е безвреден, а магазин с повърхност 301 кв. м е рисков и  трябва да бъде затворен?Къде се пренасочва потокът от консуматори, когато огромните магазини са затворени?Как може да се изясни фактът, че в интервала от средата на ноември доникъде на януари, когато огромните нехранителни магазини работеха без спиране, среднодневният брой на новозаразените с ковид в България спадна съвсем 10 пъти?
 

Сегашния локдаун стартира на 22 март. Само два дни по-късно икономическият министър заяви, че огромните нехранителните магазини ще бъдат отворени, само че ще би трябвало да понижат площите си за клиенти и да употребяват паркингите си, с цел да организират базари да намерено, къдо носенето на маски и спазването на отдалеченост ще са наложителни и на открито. Тази вест обаче оцеля единствено два часа, защото ресторантьорите се възмутиха от " двойния стандарт " (обявиха, че или всички би трябвало да останат затворени, или всички да бъдат оставени да работят) и министър председателят Борисов " анулира " облекчението за хипермаркетите.  

 

Полезно или нездравословно

В обръщението си към управляващите Сдружението за модерна  търговия показва, че отварянето на огромните магазини даже ще има позитивен здравен резултат, защото в тях може се обезпечи безвредно разстояние, включително и посредством въвеждане на режим на пропускане на по-малки групи.  Припомня се, че в хипермаркетите се продават артикули от първа нужда - като специфични бебешки храни и пелени, артикули за персонална хигиена, за стерилизация на дома, за филтриране на въздуха, материали за незабавни поправки, артикули за грижа за бебето като стерилизатори, затоплители на храна, шишета и биберони, специални дрехи и доста други. 

" Водещите ритейлъри към този момент демонстрираха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че съблюдават прецизно предписанията на здравните управляващи и обезпечават безвредна среда и за личния състав, и за клиентите си. Доказателство за това е фактът, че действието им освен не докара до растеж на заболеваемостта, само че и способства за добър надзор на разпространяването на вируса ", пишат още от организацията.

 

Представители на оперативния щаб към този момент неведнъж цитираха данни от източници от целия свят, съгласно които най-големите развъдници на болестта са заведенията (особено дискотеките) и учебните заведения. Именно там се струпват доста младежи и деца, които нормално не развиват признаци на заболяването, само че в действителност стават преносители и сеят вируса.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР