Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение Бъдеще за туризма

...
Сдружението на туроператорите и туристическите агенти Обединение Бъдеще за туризма
Коментари Харесай

Туроператорите излизат на протест пред президентството заради помощите

Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение Бъдеще за туризма " (ОБТ) има намерение да провежда митинг пред президентството по отношение на отпущането на последната помощ за сектора. Това разгласи за TravelNews Павлина Илиева, ръководител на организацията. Причината е, че Министерството на туризма е трансформирало разпоредбите и се бави с отварянето на мярката за кандидатстване, изясни тя. Засега не е ясна датата на митинга, отбелязва travelnews.bg.

Според Илиева промяната на разпоредбите в последния миг е неприемлива и незаконна. Същото мнение показаха и от Българската асоциация на туристическите организации (БАТА). В писмо до президента Румен Радев и служебния министър председател министър Стефан Янев, двете организации алармират за неуместната смяна на закон с подзаконов нормативен акт. Сдруженията упорстват за среща с премиера и президента.

Става въпрос за обнародваното на 18 юни т.г. Постановление №197 на Министерски съвет, което дефинира изискванията, критериите, реда и размера за систематизиране на 16.5 млн. лева, които ще се дават на туроператори да възстановят вземанията на клиенти за неосъществени техни пътувания в интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година

Експертите на двете организации са изумени

от неприемливата и непрофесионална замяна на философията и реда за финансиране, открит от член 26а, алинея 3 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние (ЗМДВИП), оповестено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, и за превъзмогване на последствията на съображение член 26а, алинея 4 от същия закон. Те смятат че в безусловно нарушаване на наредбите на закона, в постановлението е записано, че средствата „ се разпределят съразмерно до тяхното асимилиране по отношение на броя на утвърдените претенденти и осъществения оборот за всеки претендент в размер до 15 на 100 от оборота без Данък добавена стойност през 2019 година, само че не повече от дължимата сума на клиенти за неосъществените пътувания за интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година и не повече от цената на невъзстановени средства от доставчиците на туристически услуги на туроператора за неосъществени пътувания през интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, като са налице по едно и също време следните условия:

- Kъм 5 април 2021 година туроператорът да е осчетоводил дължимата сума към съответния клиент като такава за неосъществени пътувания за интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, и

- Kъм 5 април 2021 година дължимата сума към съответния клиент съставлява невъзстановена такава от доставчиците на туристически услуги на туроператора по неосъществен туристически пакет в интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, в резултат на зародилата зараза от COVID-19, и

- Kъм 5 април 2021 година туроператорът да не е разполагал с ликвидни средства за цялостно възобновяване на дължимата сума към съответния клиент за неосъществено пътешестване в интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година, в резултат на зародилата зараза от COVID-19.

Двете организации са безапелационни, че изброените три ограничавания липсват

в член 26а, алинея 3 от ЗМДВИП и дописването им с постановлението съставлява „ неприемливо нарушаване на Закона за нормативните актове и преуреждане на законови разпореждания с подзаконов нормативен акт “. „ Условието туроператорът да не разполага с ликвидни средства към 5 април 2021 година, като се изключи че е нелегално и прекомерно мъгливо, само че и планува наказателна отговорност при декларирането. Туроператорът няма по какъв начин да планува дали средствата, с които е разполагал към тази дата, са били задоволителни за цялостно възобновяване на вземанията на клиентите. Трябва да е имал кристална топка, с цел да реши кои отговорности да погаси предпочитано тогава и кои да отсрочи, поради неразбираемата вероятност пред целия стопански живот в страната “, разяснява Павлина Илиева, ръководител на ОБТ. Тя и сътрудника и проф. Георги Рачев, заместник-председател на БАТА, упорстват за незабавна среща с експертен екип на държавното управление, тъй като в сегашния си тип обнародваното разпореждане блокира опциите за заслужено разпределение на помощта от 16.5 млн. лева Двамата са уверени, че в този си тип признатият в средата на месеца норматив обезсмисля предходните старания и помощи и ще докара до несъстоятелност на туроператори.

Зам.-министърът на туризма Даниела Стоева разгласи пред TravelNews, че няма наложени промени, а това са били плануваните условия, с цел да се подсигурява законосъобразно и целево потребление на помощта за възобновяване на дължимите към потребителите суми. Според нея туроператорите реагират, тъй като не са върнали парите към клиентите си от предходната помощ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР