Сдружение на собствениците от пловдивския район Западен“ възразява срещу некласирането

...
Сдружение на собствениците от пловдивския район Западен“ възразява срещу некласирането
Коментари Харесай

Пловдивчани от блок със 105 апартамента скочиха срещу МРРБ заради отказа за санирането му

Сдружение на притежателите от пловдивския регион „ Западен “ възразява против некласирането на блока в листата с утвърдените многофамилни жилищни здания по процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд – Етап I “ в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност, финансиран от Европейския съюз.
От сдружението считат, че кандидатурата е оценена необективно, в прорез с авансово откритите критерии в Насоките за кандидатстване. Преди кандидатстването притежателите са изчислявали авансово точките и са били уверени, че дават отговор 100 % на условията. Проектното предложение обаче е било оценено със 115 от оптималните 140 точки и е сложено в аварийния лист. Блокът е с 9 входа, с разгърната застроена повърхност от 9347 кв. м.
Възражението е подадено пред Министерство на регионалното развитие, парламентарната комисия за надзор върху средствата от европейските фондове и кметството на регион „ Западен “. Ето какви причини акцентира Даниела Илиева – ръководител на УС на Секретен сътрудник „ Град Пловдив, регион „ Западен “, блок 57, ул. „ Дивна “ №1, 3, 5 и 7 и ул. „ Орфей “ № 3, 5, 7, 9 и 11:
„ Считам, че плановото ни предложение не е оценено вярно. Политическа партия би следвало да получи оптимален брой точки, а не посочените 115 точки и не би следвало да попада в аварийния лист. Към сегашния миг в ИСУН няма информация по отношение на точкуването на Политическа партия по обособени критерии. Съгласно одобрените от Министерство на регионалното развитие Насоки за кандидатстване точкуване не се прави по критерия за административна допустимост, а само и единствено по критерия за оценка на качеството. При прегледа на документите към Политическа партия на представляваното от мен Секретен сътрудник се открива, че Политическа партия би следвало да е с самостоятелна оценка 140 точки.
Съгласно т. 16 от Насоки за кандидатстване предложенията се правят оценка на съображение член 17 от Постановление на Министерски съвет № 114 от 08 юни 2022 година по отношение на детайлните правила за даване на средства на крайни получатели от МВУ на един стадий по критерии за административна допустимост и оценка на качеството. Всички оферти, подадени в границите на крайния период, се правят оценка в сходство с критериите в Насоките. Тоест, оценяването на всяко Политическа партия би следвало да е само и единствено съгласно Насоките за кандидатстване. Неясно за какво и по какви критерии нашето Политическа партия, при съществуване на оптимален брой точки, е получило по-ниска самостоятелна оценка от претенденти от други региони. Считам, че точките на Политическа партия са безпричинно занижени, което е довело до вкючването му в аварийния лист.
В листата с утвърдени Политическа партия за Пловдив има голям брой утвърдени за финансиране Политическа партия със 115 точки, а Политическа партия на представляваното от мен Секретен сътрудник е единственото със същия брой точки (115), което попада в аварийния лист. След направена информация в съответните районни кметства в гр. Пловдив, Службата по геодезия, картография и кадастър и обзор на всички утвърдени кандидатури открих, че има значително утвърдени обекти с РЗП, доста по-ниска от 5000 кв. м., респ. от тази на постройката на Секретен сътрудник, и затова не би следвало да получат оптимален брой точки по този аршин.
Следва да се означи, че сумите за енергийно и техническо проучване и механически паспорт на постройката на Секретен сътрудник „ Дивна – Орфей “ бяха заплатени напълно с персонални средства на живущите в блока, за разлика от други обекти, чиито обследвания и паспорти бяха заплатени от бюджета на Община Пловдив и които попадат в утвърждения лист.
Ha последващо място, при разбора на резултатите за Пловдив прави усещане несъразмерен метод при разпределението на средствата по региони – в регион „ Източен “ са утвърдени 11 обекта, в регион „ Южен “ – 8, в регион „ Тракия “ – 8, в регион „ Централен “ – 3, а в регионите „ Западен “ (в който е и обектът на СС) и „ Северен “ – по 1 обект във всеки от двата региона. Нито една кандидатура от гр. Пловдив не е оценена с оптимален брой точки 140. Най-високата самостоятелна оценка на Политическа партия от гр. Пловдив е 130 точки.
От оповестения на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие цялостен лист по общини е видно, че общата стойност на утвърдените Политическа партия за гр. Пловдив възлиза на 62 020 587,49 лева Това значи, че от планувания за гр. Пловдив бюджет от 80 000 000,00 лева има неусвоен излишък от 17 979 412,51 лева – сума, задоволителна да покрие както размера на БФП за нашето Политическа партия, по този начин и за други. При това състояние не е ясно за какво, при съществуване на бюджет, нашето Политическа партия е включено в аварийния лист.
В обявата на уеб страницата на Министерство на регионалното развитие се сочи, че притежателите на жилища в блоковете, които са включени в аварийния лист от първия стадий на процедурата, могат да аплайват за финансиране от Етап II. За него е очакван бюджет в размер на 282 470 400 лева Одобрените за присъединяване в този стадий на процедурата здания ще получат до 80% безплатна финансова помощ. В тази връзка следва да се означи, че посочената „ опция “ за кандидатстване по Етап II важи за безусловно всички Секретен сътрудник, отговарящи на условията по процедурата, без значение дали същите са кандидатствали или не по първия стадий на програмата, т.е. не съставлява някаква по-особена привилегия или отплата за претендентите от аварийния лист от Етап I.
На последващо място, присъединяване на представляваното от мен Секретен сътрудник в Етап II е на практика невероятно, защото при по този начин избрания от Министерство на регионалното развитие размер на БФП за нашата кандидатура от 2 313 633,39 лева всеки един от общо 105-те притежателя на независими обекти в постройката би следвало да заплати с персонални средства сума от 4407 лева Подобен размер на самоучастие, с оглед стандартите на живот в страната ни, е непостижим за по-голямата част от притежателите и на процедура обезсмисля присъединяване на Секретен сътрудник в процедура от този тип.
Моля да се има поради, че блокът на представляваното от мен Секретен сътрудник е едропанелна многофамилна жилищна постройка, проектирана през 1975 година и състояща се от 9 (девет) обособени входа. В 9-те входа на блока се обитават общо 105 жилището, измежду които и жилища, стопанисвани от Общинско дружество „ Жилфонд “. Всички жилища са предопределени за жилищни потребности. Блокът се намира на основно място в регион „ Западен “. Същият е в непосредствена непосредственост до Образцова математическа гимназия „ Акад. Кирил Попов “. Улица „ Орфей “ е със засилен трафик на коли и рейсове, защото свързва улица „ Юндола “ и бул. „ Пещерско шосе “ – един от най- натоварените в града.
Районът към блока се състои най-вече от остарели едропанелни жилищни здания, строени 70-те години, които не са санирани. Обновяването и модернизирането на жилищния блок чрез финансиране по програмата би способствало за възстановяване на енергийните му характерности, включително би довело до възстановяване на изискванията за живот на живущите. Обновяването и отремонтирането на постройката би сменило цялостния образ на мястото, където същата се намира. Градската среда и нейната хармония обезпечават качество на живот и основават условия за привързаност, присъединяване и гражданска просвета на популацията.
По информацията, дадена ни от чиновници в Министерство на регионалното развитие, оповестените на уеб страницата на министерството описи не са дефинитивни и все още липсва акт на ръководещия орган по програмата, с който същите да са одобрени. По същата причина в ИСУН няма достъп до информацията с оценяването на кандидатурите по процедурата.
Ето за какво, молим да се извърши преоценка на планово предложение BG-RRP- 4.023-1514 на Сдружение на притежателите „ Град Пловдив, регион „ Западен “, блок 57, ул. „ Дивна “ № 1, 3, 5, 7 и ул. „ Орфей “ № 3, 5, 7, 9 и 11 “ и същото да бъде включено в листата с утвърдени за финансиране планови оферти “ изясняват недоволните пловдивчани.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР