Сдружение на потомците на бежанци и преселници от територията на

...
Сдружение на потомците на бежанци и преселници от територията на
Коментари Харесай

Потомците на бежанците от РСМ с писмо до НС заради месеца на македонско-американското наследство

Сдружение на потомците на бежанци и преселници от територията на районен съд Македония изпрати през днешния ден писмо до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителите на парламентарните групи, Комисията по външна политика, Комисията по политиките за българите отвън страната и Групата за другарство България – Съединени американски щати, относно „ Предложение за приготовление и изпращане до Конгреса на Съединени американски щати на аргументирано ревю във връзка втори подред импортиран план на резолюция, съдържаща подправяне на исторически обстоятелства, свързани с географската област Македония… “.
Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 1164
В писмото се споделя:

„ На 26.07.2023 година от сенатор Майк Браун за следващ път е импортиран в Конгреса на Съединени американски щати план на резолюция S.Res.311, предлагаща септември 2023 година да бъде разгласен за „ месец на македонско-американското завещание “ и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния необикновен принос към Съединените щати.
Отново зад тази самодейност стои така наречен Обединена македонска диаспора – казионна организация със седалище във Вашингтон, основана със съдействието на управляващите в Скопие и финансирана от там. […]
Този път импортираният план е доста по-кратък от предходния и е изчистен от някои глуповати изказвания. Въпреки това и в този си вид продължава да съдържа изцяло доказуеми неистини и е образец за следващата кражба от българското социокултурно завещание. “



Ето и цялото писмо: 

СДРУЖЕНИЕ ПОТОМЦИ НА БЕЖАНЦИ И ПРЕСЕЛНИЦИ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА районен съд МАКЕДОНИЯ И ПРИЯТЕЛИ

ДО Г-Н РОСЕН ЖЕЛЯЗКОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ГРУПИ

ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ И ЧЛЕНОВЕТЕ НА КОМИСИЯТА Пожарна охрана ВЪНШНА ПОЛИТИКА И КОМИСИЯТА Пожарна охрана ПОЛИТИКИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН СТРАНАТА

ДО ЧЛЕНОВЕТЕ НА ГРУПАТА ЗА ПРИЯТЕЛСТВО БЪЛГАРИЯ – Съединени американски щати

Относно: Предложение за приготовление и изпращане до Конгреса на Съединени американски щати на аргументирано ревю във връзка втори подред импортиран план на резолюция, съдържаща подправяне на исторически обстоятелства, свързани с географската област Македония, и по този метод да бъде предпазен българският народен интерес и положителните партньорски връзки сред Съединени американски щати и България

УВАЖАЕМИ Г-Н ЖЕЛЯЗКОВ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ И ЧЛЕНОВЕ НА ПАРЛАМЕНТАРНИ ГРУПИ И КОМИСИИ,

На 26.07.2023 година от сенатор Майк Браун за следващ път е импортиран в Конгреса на Съединени американски щати план на резолюция S.Res.311, предлагаща септември 2023 година да бъде разгласен за „ месец на македонско-американското завещание “ и честване на езика, историята и културата на македонските американци и техния необикновен принос към Съединените щати.

Отново зад тази самодейност стои така наречен Обединена македонска диаспора – казионна организация със седалище във Вашингтон, основана със съдействието на управляващите в Скопие и финансирана от там. Според разнообразни източници, годишният й бюджет е 4 млн. $ и има 16 души на щат. Тя дълго време работи с американски лобистки компании, построени са доверени връзки и по този метод прокарва концепциите си.

Този път импортираният план е доста по-кратък от предходния и е изчистен от някои глуповати изказвания. Въпреки това и в този си вид продължава да съдържа изцяло доказуеми неистини и е образец за следващата кражба от българското социокултурно завещание. В него се твърди, че „ от 80-те години на XIX в. десетки хиляди македонци имигрират в Съединените щати в търсене на цивилен свободи, човешки права, религиозна независимост, стопански благоприятни условия и сигурност в отговор на Илинденското въстание от 1903 година против Османската империя, Балканските войни от 1912-1913 година, Първата и Втората международна война, Гражданската война в Гърция от 1946 до 1949 година и комунистическата политика на Югославия “. Този текст е взет от идентични предходни планове на резолюции H. RES. 741, импортиран на 22.10.2021 година и S. RES. 758, импортиран на 13 септември 2022 година, само че отхвърлени надлежно от Камарата на представителите и Сената на Съединени американски щати точно поради съдържащите се в тях фалшификации и операции. По този метод още веднъж управляващите в Скопие посредством тяхната лобистка активност в Съединени американски щати протягат ръка освен към социо-културното завещание на България, само че и на Гърция. В същото време, видимо критикувайки „ комунистическа Югославия “, се поддържат точно създадените от нея и Москва македонистки тези.

През посочения интервал не е било допустимо в Съединени американски щати да има етнически македонци, защото такива не са съществували в самата географската област Македония. Съгласно данните от последното броене в Османската империя през 1906 година, което е публично, защото тази страна над 500 години владее Македония, общият брой на българите в нея е 762 754 души. По същото време българите са представлявали болшинството от популацията в по-голямата част от територията, която през днешния ден влиза в състава на Северна Македония. До 1912 година, до когато Османската империя владее географската област Македония, в нея има над 1300 български черкви с 73 български манастира, 7 български владици и 1310 български свещеници, а също по този начин 1370 български учебни заведения с 2266 учители. В същото време не е регистриран нито един етнически македонец.

Посоченото като македонско „ Илинденско въстание от 1903 година “ не обгръща единствено територията на Македония, само че и територията на Одринска Тракия, където в никакъв случай не е живял нито един „ македонец “. Въпросното въстание е вдигнато от Вътрешната македоно-одринска революционна организация и има за цел въвеждането на обща териториална автономност в Македония и Одринска Тракия. На сегашната територия на Република България въстанието обгръща днешните Благоевградска, Смолянска, Кърджалийска области и елементи от Пазарджишка, Пловдивска, Хасковска и Бургаска области. Тяхната обща повърхност е почти колкото територията на днешната Северна Македония и България има всички учредения да бъде главен правоприемник на делото на тогавашната ВМОРО, защото само тук нейните хрумвания останаха неизопачени.

Концепцията за съществуване на етнически македонци е създадена в Сърбия в края на XIX в. и има за съществена цел да послужи като временен стадий към денационализацията на македонските българи и тяхното последователно приближаване към Белград. Тази концепция обаче стартира да набират известност едвам през 30-те години на ХХ в., когато през 1934 година в Москва е призната специфична резолюция на Коминтерна, с която за първи път в историята се приказва за съществуването на обособена македонска нация и македонски език.

Наличните документи демонстрират, че до 1944 година в имиграционните регистри и при провежданите преброявания на популацията на Съединени американски щати, болшинството от родените в Македония са записвани като българи, с майчин език български. Най-старата македонска организация в света, която съществува и през днешния ден, е Македонската патриотична организация (МПО), учредена във Форт Уейн, Съединени американски щати през 1922 година от емигранти, деклариращи се като българи. Техният вестник „ Македонска естрада “ са списва на литературен български език и отстоява равни права за всички етнически общности в Македония, като най-многобройна е българската. Организацията основава голям брой македоно-български църкви, към които действат и учебни заведения с проучване на литературен български език.

До 1944 година носителите на концепцията на македонизма са незначително малцинство основно измежду комунистическите среди. Именно от подобен темперамент са първите македонистки прояви в Съединени американски щати. Тъй като по това време македонски език не съществува, техните документи също са написани на литературен български език. Тяхната активност е финансирана от руските, българските и югославските комунисти, заради което на 5 декември 1947 година министерството на правораздаването на Съединени американски щати афишира лист с имената на 90 организации, които американското държавно управление счита за противодържавни и нелоялни към концепциите на свободата и демокрацията. В този лист попада и Македоно-американският национален съюз и издаваният от него в. „ Народна воля “. На 28 май 1948 година описът с противодържавните организации, настоящи на територията на Съединени американски щати, е допълнен с още 32 имена. Това става след особено следствие на ФБР, което открива, че въпросните 122 организации са подпомагали комунистическата тирания в Източна Европа. По този метод от Съединени американски щати са изгонени малцината македонисти, които в никакъв случай не са писали на „ македонски “, а на литературен български език, заради което не са имали никакъв „ необикновен принос към Съединените щати “.

Към 1960 година броят на канадците и американците с генезис от географската област Македония е сред 50 000 и 75 000 души, като над 90% от този брой се състои от българи. В издадената през 1980 година „ Харвардска енциклопедия на етническите групи в Америка “ четем, че „ до Втората международна война съвсем всички от тях (имигрантите от Македония в Америка, б.н.) се считат за българи и се разпознават като българи или македонски българи. Напоследък, обаче, всичко това стартира да се трансформира. Въпреки това към момента към 50 хиляди македонци се разпознават като българи и македонски българи “.

Първата македонистка организация на американския континент е учредена със съдействието на комунистическа Югославия едвам през 1959 година в Торонто, като по-късно приема името Обединени македонци. Тя е артикул на българския държавен нихилизъм, налаган посредством напън от Москва, и югославската агитация. По това време от българското сдружение „ Христо Ботев “ се отделя дребна група, която се сплотява с Македонския национален съюз. Връзката с българщината още не е скъсана и по тази причина официално е сложена задачата да сплотява македоно-българската емиграция в Канада, само че на „ прогресивно-демократична основа “ и я включва в битката на левите сили. Много скоро тази нова организация попада под югославско въздействие, а управлението е сменено от новопристигнали емигранти от Югославия и Гърция. През 1962 година открива публични връзки с новопровъзгласената и неканонична по това време Македонска православна черква и с югославски средства се построява първият македонистки храм „ Свети Климент Охридски “ в Торонто. По това време членовете на „ Обединени македонци “ са малобройни, а даже и през 70-те години броят им не надвишава 500 души, само че откакто стартират интензивно да бъдат подкрепяни от Матицата на изселниците от Македония в Скопие, се пристъпва към насърчаване на необятна пропагандна активност.

Като се регистрират тези обстоятелства, няма по какъв начин да не се установи, че планът за резолюция S.Res.311 изцяло пренебрегва приноса на македонските българи, имигрирали в Америка преди Втората международна война. През този интервал названието „ македонци “ не е етнографско, а географско разбиране, както да вземем за пример тексасците. Огромното болшинство от македонците преди 1945 година се самоопределят като македонски българи. Те също попадат в групата на македоно-американците, само че техният принос и този на родените в Америка потомци, освен не се взима поради, а се ограбва.

В създалата се обстановка считаме, че е най-подходящо към Конгреса на Съединени американски щати да се обърне българската институция, съответстваща на неговия сан, а точно Народното събрание на Република България. Апелираме към всички български народни представители незабавно да се приготви и изпрати до Конгреса на Съединени американски щати аргументирано ревю против план на резолюция S.Res.311 и по този метод да бъде предпазен българския народен интерес и положителните партньорски връзки сред Съединени американски щати и България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР