Сборник с 40 разказа за срещите си със знаменити творци

...
Сборник с 40 разказа за срещите си със знаменити творци
Коментари Харесай

Божидар Манов с премиера на „Златната липа“

Сборник с 40 описа за срещите си със популярни създатели от света на киното показа в Стара Загора известният критик и учител в НАТФИЗ Божидар Манов. Премиерата е измежду събитията от съпътстващата стратегия в осмото издание на „ Златната липа “. Професорът е ръководител на интернационалното жури, което прави оценка филмите от състезанието, а в ролята на водещ за срещата влезе неговият другар и сътрудник от Академията доцент Юрий Дачев. „ Фестивални срещи 2 “ донесе лъх на живот и ни напомни какъв брой скъпо нещо е свободата да поддържаме връзка. Писаният текст нормално убива чувството от живото наличие на личността, която споделя, само че в книгата на Божидар Манов напълно не е по този начин “, разяснява Дачев. Сред титаните на седмото изкуство, които оживяват в томчето, са Копола, Мел Гибсън, Ума Търман, Сюзън Сарандън, Джъд Лоу, Фани Ардан, Жан Рено, Джулиан Мур, Ищван Сабо, Биле Аугуст, Вернер Херцог, Джон Траволта, Тим Робинс, Ричард Гиър, Хана Шигула, Дани Глоувър, Харви Кайтел…

Първата серия от „ Фестивални срещи “ излиза още преди 12 години. А в този момент мотив Божидар Манов да издаде „ Фестивални срещи 2 “ е жест на негов непосредствен другар, който му предлага да финансира отпечатването на книгата. Условието му било да резервира в загадка името му. „ Боледувахме от коронавирус съвсем по едно и също време - аз оздравях, а той съумя да види книгата на бял свят, само че по-късно заболяването го отнесе. И защото не съумя да ме освободи приживе от обещанието да не разгадавам името му, няма да го направя и в този момент “, изясни Божидар Манов.

„ С някои от тях диалозите ставаха елементарно - като с Биле Аугуст през 2018 година в Кайро, който беше ръководител на огромното жури и съвсем по през целия ден бяхме дружно. Друг път интервютата вървяха мъчно, само че артистите кардинално са извисени и отворени за диалог. Не мислете, че на тези хора им е било елементарно в живота и че всички триумфи са им били постлани и предопределени. Те са постигнали всичко с доста труд и превъзмогване на доста трудности. Киното записва и възпроизвежда времето, даже може да го моделира, връщайки го обратно. Затова като подстрекателство върви по ръба на магията “, разяснява професорът, който е обожател на максимата на Волтер, че „ непрекъснатата съвестност е белег за незначителност “.

Божидар Манов не пропусна да подчертава и върху уникалността на „ Златната липа “ и на изключителните сила и професионализъм на основателя и живописен шеф на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора Магдалена Ралчева.   
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР