Съзвездието Риби е част от зодиака. Може да се види

...
Съзвездието Риби е част от зодиака. Може да се види
Коментари Харесай

Съзвездието Риби прилича на кифличка

Съзвездието Риби е част от зодиака. Може да се види от северното полукълбо. С просто око при ясна и безлунна нощ могат да се следят към 75 звезди от него, само че те са доста слаби. Едва 3 от тях са по-ярки от четвърта звездна големина. Съединени с въображаема линия, по-ярките звезди образуват присъщата геометрична фигура за съзвездието Риби - изострен ъгъл. С дребен телескоп пък може да се следи спиралната вселена M74.

Зодиакално съзвездие е известно още в античен Вавилон. Тогава се е виждало като риба или като двойка на риби. В най-разпространеният древногръцки мит се споделя по какъв начин Венера дружно със сина си Купидон се трансформират в риби и по този начин се измъкват от лапите на чудовището Тифон.

Риби е много огромно съзвездие. То разполага с дребни обекти, предизвикващи интерес в любителската астрономия. В него няма сферични купове.

Наскоро Европейската южна обсерватория заяви за забавно изобретение. Орбиталният телескоп Хъбъл е получил подробни фотоси на галактиката NGC 7714, ситуирана в съзвездието Риби. Тя се намира на разстояние почти 100 милиона светлинни години от нашата планета Земя. На фотосите галактиката наподобява на... кифличка!

Интересният образ на NGC 7714 е разследване на конфликта ѝ с друга звезден мегаполис - дребният сателит на галактиката NGC 7715. Те са се доближили наоколо до бъдещето кравайче преди към 100-200 хиляди години. Това бедствено доближаване е довело до редица промени, като преструктуриране на маса, разстройства в гравитацията и деформации в структурата на ръкавите на галактиките.

 Звезди

Сблъсъкът сред NGC 7714 и NGC 7715 в действителност основава мост сред тях. Той съставлява една от най-забележимите следи на тази космически битка - пръстен и две опашки от ярки жълти звезди. По този спонтанен мост материята на дребната вселена изтича към огромния ѝ сателит.

Галактическият конфликт, който основава галактически кифлички, е извънредно забавно събитие. Огромният брой от газ и прахуляк, които се вливат в NGC7714, водят до експлоадирането на процеси на звездообразуване. Следи от сходно събитие се следят в доста от звездите Волф-Райе да вземем за пример.

Те съставляват извънредно ярки и дейни светила, които изхвърлят големи маси от материя във формата на звезден вятър. Тези звезди имат дълъг живот - до един милион години, след което експлодират като свръхнови. След това се трансформират в неутронни звезди или черни дупки.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР