Съзряванетона децата започва все по-рано. Пубертетът се измества все по-напред

...
Съзряванетона децата започва все по-рано. Пубертетът се измества все по-напред
Коментари Харесай

Нека опитаме да задържим момента

Съзряването  на децата стартира все по-рано. Пубертетът се измества все по-напред - с няколко месеца от 1990 година насам, само че в по-голям исторически подтекст скоростта на това изменение става все по-голяма. Проучване на доктор Марша Хермън-Гидънс демонстрира, че през 1860 година, междинната възраст на американските девойки, които влизат в пубертета, е 16.6 година. През 1920 година е била 14.6; през 1950 година - 13.1, през 1980 година - 12.5 г.; А през 2010 година е паднала на 10.5 години. Под начало на пубертета се схваща развиване на вторичните полови безлези - смяна на гласа, гърди, окосмение, гениталии. Макар и не толкоз изразено при момчетата, при девойките наклонността е такава.

 Причините може да са разнообразни, вариации има и на расова и етническа основа, само че по-важно е какви последици има това за нас като общество, в което все по-болезнени стават тематики като обектификацията на женското тяло, еманципацията, ранната сексуализация. От една страна са и технологиите и глобализацията, от друга закононарушения като педофилия, трафик на дами и насилствена проституция, изнасилвания.

 Пубертетът стартира по-рано, това е физиологична специфичност, с която надали можем да се преборим, само че по-тревожното е ние какво вършим с рано подрастващите девойки. Ранното сексуализиране на девойките значи превръщането им в полови обекти и субекти. Това е ритъм на тяхното развиване, който е принудително прибавен от обществото, медиите, развлекателната промишленост. Това е имитация на излъчването, което телата им носят - съдбовни дами, съблазнителки, сантиментални принцеси - всичко друго от детското, почтеното, играта. Фалшиво е, тъй като не съответствува с менталното, прочувствено съзряване.

 Това, че девойките съзряват все по-рано, не значи, че те са дами. Те са деца в транформация, която следва естествения си темп и ние би трябвало да сме там, с цел да им оказваме помощ, направляваме, слушаме. Родителите, виновните възрастни, цялото общество би трябвало да работи за това те първо да се харесват, те да бъдат здрави и уверени, преди да им бъдат наложени упования от наша страна, от страна на момчетата.

 Едно момиче на 9 години, което не знае какво се случва още с тялото му, тъй като другите към този момент го гледат друго, не трябва да танцува съблазнително, да носи разголени облекла и да се снима в предизвикателни пози за обществените мрежи. То би трябвало да опознава тялото си, страстите си, да търси своето място в средата си - за 9-годишните девойки това са драмите с приятелките, намиране на среда, отстояване на темперамент и мнение. А знаем, че измежду нас вървят хищници, за които тъкмо тази, пред-пубертетната възраст е изключително привлекателна. Границите обаче от ден на ден се съкратяват, с помощта на виртуалното другарство, при което всеки може да се показва за някой различен. Децата са деца, младежите са обособен човешки тип, това е ясно. Но сред едни и другите във връзка с пола минава една особена граница. Сексът не трябва да е табу и не трябва да бъде обеременяван със позор. Малкото дете би трябвало да знае, че никой няма право да доксва интимните му елементи, не тъй като те са срамни, мръсни, а тъкмо тъй като са чисти, нежни и единствено негови. Детето, което се развива в младеж би трябвало да знае какво се случва с тялото му - половото обучение е належащо. И въпреки всичко, децата би трябвало да имат магическо детство, игри, свободни контакти с други деца.

В какво се показва тази ранна сексуализация:

 Реклами, в които девойки се разголени, в предизвикателни пози, грим. Танци, в които хореографиите съдържат съблазнителни детайли. Конкурси за хубост, в които децата са показани като огромни дами. Ревюта, в които девойките не вървят като деца, а като огромни топ модели. Фотосесии на известни деца от шоу-бизнеса, в които те се държат и театралничат като огромни. Мода, която е разголваща, с предизвикателни послания, обувки на токчета. Бельо, бански костюми вид прашки в детска номерация.

 Нека опитаме да задържим момента и да не ги форсираме да бъдат " огромни " прекомерно рано. Да предпазиш едно дете от нещо, което неизбежно ще се случи - до по кое време и в каква степен - е мъчно решение на всеки родител. Но даже за девойките в предпубертета има мода, която е детска, изчистена, с послания, които показват прелестни момичешки качества като доброжелателност, мощ на духа, улегналост, любознание, любознание, другарство, фамилна принадлежност. Без експанзия, без секс, без грим, които като се изключи че им стоят грозно, притеглят хора, които не желаеме да виждаме към тях.

Инфо: www.hera.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР