Създават Център за спешна медицинска помощ по въздух. Това става

...
Създават Център за спешна медицинска помощ по въздух. Това става
Коментари Харесай

Създават Центъра за спешна помощ по въздуха

Създават Център за незабавна здравна помощ по въздух. Това излиза наяве от план на разпореждане на Министерски съвет, препоръчан от служебния министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев и оповестен за публично разискване.

Центърът ще оказва незабавна здравна помощ на болни и потърпевши лица на местопроизшествието и по време на транспортирането; ще обезпечава медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз на донори на органи и на органи, предопределени за трансплантация, кръв и кръвни съставки, при нужда от придружаване; ще обезпечава медицински експерт или екип при осъществяване на въздушен превоз за потребностите на Министерството на здравеопазването, при нужда от придружаване; ще координира дейностите по даване на превоз по въздух, както и при зародила потребност от профилиран въздушен превоз посредством междуструктурна връзка с Държавния авиационен оператор, центровете за незабавна здравна помощ, лечебните заведения, структурите на Министерството на вътрешните работи, районните здравни инспекции, Министерството на здравеопазването и други държавни институции и ще реализира образование на специализанти по незабавна медицина и продължителна подготовка като база за образование.

С цел трайно и стабилно решение на въпроса за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ, проведена от страната, на Държавния авиационен оператор е предоставено да обезпечи превоза, а точно - полетите за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на незабавната здравна помощ. С възлагането на активността на Държавния авиационен оператор се подсигурява доста по-лесно и безпроблемно взаимоотношението с другите ангажирани в активността държавни служби - тези на Министерството на здравеопазването, Министерството на превоза и известията, на Министерството на вътрешните работи и на други.

В отговорностите на министъра на опазването на здравето влиза да обезпечи екипите от квалифицирани медицински експерти, като за сформирането на новия център са потребности 68 медици. Това включва стационарни диспечерски екипи в координационната централа и мобилни незабавни екипи, формирани от реанимационни екипи; лекарски екипи; долекарски екипи и домедицински екипи.

Центърът за незабавна здравна помощ по въздух ще включва в структурата си 4 бази – в София, Долна Митрополия, Варна и Безмер, за които ще са нужни спомагателни средства в размер на 8 500 000 лева, в т. ч. средства за личен състав в размер  6 800 000 /шест  милиона и осемстотин хиляди/ лв. за годишното обезпечаването на възнагражденията на чиновниците.

С постановлението се насочва и  искане за увеличението на щатната бройка на Министерство на здравеопазването, в частност на центровете за незабавна здравна помощ, заради нуждата от откриване на филиал за незабавна здравна помощ в гр. Сърница към ЦСМП-Пазарджик и в Приморско към ЦСМП-Бургас. Към момента за обезпечаване на незабавната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали за незабавна здравна помощ в Царево и Созопол. Във филиала в Приморско са нужни два екипа – един мобилен и един стационарен, за реализиране на 24/7 режим на работа. Във всеки екип е належащо да се включат по 12 души медицински личен състав, както и 2-ма санитари – общо 26 щатни бройки.  

За филиала в Сърница са нужни 18 души медицински личен състав, както и 2-ма санитари – общо 20 щатни бройки. Необходимите средства са - 654 200 лева за ЦСМП-Пазарджик и 967 100 лева за ЦСМП-Бургас или общо 1 621 300 лева

С плана на разпореждане на Министерски съвет може да се запознаете а с отчета на министъра - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР