Създаването на парламентарна комисия, която да разгледа проекта за нова

...
Създаването на парламентарна комисия, която да разгледа проекта за нова
Коментари Харесай

Всички пред КС: ГЕРБ гази Конституцията с комисията за промяната ѝ

Създаването на парламентарна комисия, която да прегледа плана за нова конституция на ГЕРБ, опонира на главния закон. Това е мнението на всички адвокати, които са пратили позиция до Конституционния съд (КС). Той беше сезиран по въпроса от президента Румен Радев. 

Държавният глава счита, че Народното събрание е нарушил Конституцията, като дава пълномощие на основаната от ГЕРБ краткотрайна комисия " да предлага съответни оферти за промени "  в плана за нов главен закон. Единствено Великото национално заседание (ВНС) може да одобри нова конституция, то е и само способният орган да разисква промени в нейния план, упорства президентът. При внесен план за нова конституция елементарният парламент може единствено да вземе решение да се произведат избори за Велико народно събрание, написа още Радев до Конституционен съд.

Това е мнението и на юристите, потърсени от Конституционен съд.

Решението за основаването на краткотрайната комисия е в нарушаване на правилото на върховенството на главния закон, както и правилата за правна сигурност и предвидимост , които характеризират правовата страна, написа в си проф. Екатерина Михайлова. Според нея основаване на краткотрайна комисия, която да преглежда план на конституция, е допустимо единствено с решение на Велико Народно заседание. Народното събрание е надхвърлило своята подготвеност и е навлязло в пълномощията на Велико Народно заседание.

Обикновеното Народно заседание може само да " транспортира " към ВНС проект за нова конституция , счита и проф. Пенчо Пенев. В си по конституционното дело той също е записал, че решението за краткотрайната парламентарна комисия е противоконституционно.

Комисията би трябвало да бъде оповестена за противоконституционна, и проф. Янаки Стоилов. Пред Народното събрание има единствено една опция - да одобри или не решение за привикване на Велико народно събрание, само че не и да трансформира наличието на плана. Нарушението не е, че е основана краткотрайна комисия, написа Стоилов, а в това, че избраният предмет на тази комисия надвишава пълномощията на Народното събрание и по този начин влиза в несъгласие с Конституцията.

Доц. Христо Паунов от ЮФ на Пловдивския университет също, че парламентарното решение опонира на Конституцията. И Съюзът на юристите настояването на президента.  

Доц. Атанас Славов от СУ несъгласие с правилото на правовата страна и с процедурата за изменение на конституцията.

Институтът за съвременна политика, ръководен от Борислав Цеков, е на, че решението е единствено отчасти противоконституционно - единствено в частта, че комисията може да прави съответни оферти за промени в плана за нов главен закон. Да се разгласи цялото решение на Народното събрание за противоконституционно би било несъразмерна непропорционална интервенция на Конституционен съд в автономията на Народното събрание, считат от института.

Проф. Снежана Начева, че Конституционен съд може за следващ път да отбрани Конституцията от самата нея , като внесе изясненост по текстовете от главния закон. " Дано Народното събрание се окаже заслужен за тестването, на което самичък се подложи и да излезе с чест от него ", написа тя.

Не е ясно дали Народното събрание се е възползвал от опцията да изложи мнението си. На 20 октомври му е даден 30-дневен период за това. До неделя вечерта такова не беше огласено на уеб страницата на Конституционен съд.

Конституционният съд ще се произнесе по настояването на президента на 1 декември. Докладчик по делото е някогашният народен представител от ГЕРБ Анастас Анастасов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР