Аязмото Св. Дух“ във Варна, което се намира в квартал

...
Аязмото Св. Дух“ във Варна, което се намира в квартал
Коментари Харесай

Аязмото „Св. Дух“ във Варна и днес привлича с лековитата си вода | Останало в хватката на строежи и прах

Аязмото „ Св. Дух “ във Варна, което се намира в квартал „ Изгрев “ на ул. „ Орхидея “, и до през днешния ден притегля със своята лековита вода.

Сгушено сред множащите се градежи на жилищни здания в региона, стои като портал към предишното.
Някога тук са били лозя, а мястото е било такава притегателна мощ за хора от града и околните обитаеми места, че с времето е почнал да се организира събор всяка година на „ Св. Дух “. Лековитата вода привличала голямо голям брой, искащо да се допре до силата й. Преди близо век и половина се наложило даже градската администрация да отчужди част от земята, с цел да може да се обезпечи място за всички стичащи се на събора.

Легендата за извора споделя, че в годините на иго един турчин орал равнищата си. Сляпото му детеу играело на синора. То ровело с пръчка в пръстта. Изведнъж извикало, че вижда. Бащата видял, че на мястото се е посочила вода.

Чешмата на мястото е позната още като Аязма чешма. Датата на построяването й се отнася към 1892г., съгласно данни от архивни фотоси на които проличава годината и буквите „ Х.Д.Ч. Това сочи информация на платформата Varnaheritage.

Изградена е от огромни каменни блокове, с каменно корито, което е потънало в терена. Разположена е под остарял, бряст. В горната част е издълбана плитка ниша в която е имало надпис, който в този момент липсва. В долната плоча има дребна, островърха ниша. Близо до коритото е ситуиран чучура.

Както аязмото, по този начин и мястото към него са били извънредно значими в предишното.

Петдесет дни след Великден, постоянно в неделя, се чества Петдесетница. В деня след Петдесетница се празнува празникът Свети Дух . Някога на този ден край Варна в местността Малка Кокарджа до Аязма чешма се е провеждал празничен национален събор, наименуван Кокарджа панаир.

В книгата си „ Потекло на гагаузите и техните традиции и привички “ създателят Атанас Манов написа:

“Кокарджа [панаир] се чества на Св. Дух, в варненските лозя, наречени “Кокарджа ”. Тук имаше чешма, която се считаше за “аязма ” – (осветена вода). До чешмата се издигаше дърво – кичест бряст. Болните от тресчица, окичваха клоновете на дървото, връзвайки части от облеклата си, с цел да оздравеят. Праздникът траеше единствено един ден. ”
Стичали се хора от града и от близките села, духовник освещавал водата на лечебната чешма, описват от районната библиотека във Варна. Понеже съборът привличал доста хора, на 12 декември 1892 година Варненският общински съвет постановява:

“Определя се комисия, която посредством протокол ще доложи съвету какъв брой лозя би трябвало да се отчуждят за разширочавание мястото към Аязма чешмеси в Малка Кокарджа, гдето на праздника Свети Дух става панаир. ”

Днес от остарелия бряст до аязмото е останал единствено стволът , окичен с табелка Вековно дърво.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР