Създаването на нова инвестиционна организация със седалище в Солун, която

...
Създаването на нова инвестиционна организация със седалище в Солун, която
Коментари Харесай

Гърция предлага учредяване на Балканска банка за развитие с централа в Солун

Създаването на нова капиталова организация със седалище в Солун, която да поддържа планове, ориентирани към взаимното развиване на Балканите, загатна като опция гръцкият вицепремиер и министър на стопанската система и развиването Янис Драгасакис на Първия балкански конгрес в Солун през днешния ден, заяви АНА-МПА. Форумът е проведен от гръцкото подминистерство на Македония и Тракия.

Драгасакис предложи участващите министри и представители на организации от Балканите да решат да бъде основан пакет от планове от общ приоритет, с цел да бъде потърсено финансиране.

Драгасакис сподели, че за пътища, пристанища, железопътни линии, енергийни и други инфраструктурни планове, наред с рационалното потребление на личните си запаси, страните от района би трябвало да потърсят и финансиране от интернационалните организации или от финансовите пазари. " За да можем обаче да черпим запаси от интернационалните пазари, би трябвало да имаме подобаващите капиталови принадлежности. Готови ли сме да обсъдим (създаването на) една Балканска банка? Може би още не, само че дано си го сложим за цел [...] Ако не можем да пристъпим неотложно към основаването на балканска банка за развиване, можем най-малко да създадем една организация за взаимното развиване на Балканите ", сподели гръцкият министър.

В тази връзка Драгасакис напомни, че Гърция е в развой на основаване на национална банка за развиване, която евентуално ще има и поделение в Солун. " Но в случай че има интерес от други страни или интернационалните организации, можем, вместо поделение, да създадем една нова институция, каквато да вземем за пример е Черноморската банка - институция с многостранно присъединяване. Във всеки случай ние ще пристъпим към основаването на един подобен инструмент със седалище в Солун за финансирането на компании и вложения в Северна Гърция и въобще за взаимното балканско развиване. Разполагаме и с един кредитен излишък, който имахме от по-рано, за развиването на Балканите - към 200 млн. евро ", сподели гръцкият вицепремиер./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР