Създаването и сертифицирането на съвместни културни маршрути в рамките на

...
Създаването и сертифицирането на съвместни културни маршрути в рамките на
Коментари Харесай

Правим съвместни културно-исторически маршрути с Гърция

Създаването и узаконяването на взаимни културни направления в границите на културните направления на Съвета на Европа, обменът на опит в региона на образованието и повишение на квалификацията в региона на туризма, бяха измежду главните тематики, които разискаха министърът на туризма Зарица Динкова и посланикът на Гърция в България Алексиос Либеропулос, оповестиха от ведомството на Динкова.

" И България и Гърция работят за развиването и одобряването на страните ни като целогодишна дестинация. България се развива доста сполучливо в региона на планинския и СПА туризъм ", съобщи министърът.
-->
Работи се за подписването на Програма за взаимно деяние сред Министерството на туризма на България и Министерството на туризма на Гърция за интервала 2024-2026 година в границите на идния 87-и Международен солунски панаир. На тазгодишното издание на Панаира страната ни ще бъде отличена. Предвижда се и организирането на разнообразни тематични панелни полемики на български специалисти в областта на цифровата промяна на туристическата промишленост.

Гърция застава твърдо зад приемането на България в Шенгенското пространство, съобщи от своя страна посланикът на Гърция в България Алексиос Либеропулос. " Недопустимо е сред две прилежащи държави-членки на Евросъюза свързаността да е толкоз затруднена ", добави той.

Очаква се двете страни да провеждат и първата сесия на българо-гръцката работна група по туризъм в София до края на тази година.

В края на ноември 2022 година Софийският университет " Св. Климент Охридски " бе хазаин на интернационална експертна среща " Българското културно-историческо и естествено завещание в вероятността на културните направления на Съвета на Европа ". На срещата бяха разисквани 48-те културни маршрута, сертифицирани от Съвета на Европа и опциите за включване в тях на българските научни, културни и бизнес организации, като и на общински и държавни институции. Фокусът на събитието беше Балканският маршрут на Кирил и Методий и техните възпитаници.

В рамките на форума стана известно, че българските културно-исторически направления са изцяло синхронизирани с европейските като маршрута на дамите писателки, историческите термални градове, мегалитната просвета, паркове и градини на Европа, праисторически рисунки. България има над 40 000 исторически артефакта, което я слага на трето място след Италия и Гърция, а София е измежду най-предпочитаните дестинации в страната за градски и културен туризъм.

През 2022 година в местата за настаняване в Столичната община по публични данни на Национален статистически институт са регистрирани близо 1 млн. регистрации на туристи. Сред водещите задгранични пазари за Столична община за 2022 година са Израел - близо 43 хиляди регистрации на туристи, Германия - над 42 хиляди, Италия - над 40 хиляди Гостите от Гърция са над 30 хил.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР