Създаване на нов специализиран орган за противодействие на корупцията по

...
Създаване на нов специализиран орган за противодействие на корупцията по
Коментари Харесай

Крум Зарков предлага нов орган за борба с корупцията по високите етажи на властта

Създаване на нов профилиран орган за противопоставяне на корупцията по високите етажи на властта, управителен от петима членове, които да се редуват на председателския пост за по една година, предлага служебният министър на правораздаването Крум Зарков .

Предложенията за промени в Антикорупционната комсиия към момента не са оповестени за публично разискване, само че бяха публично показани по време на полемика с професионалната общественост и неправителствени организации, а текстовете са направени въз основата на измененията, препоръчани от депутатите от Продължаваме промяната в предходния парламент. Запазва се концепцията за делене на в този момент настоящата комисия на две - за лишаване на нелегално добито имущество и за противопоставяне на корупцията.

Министър Зарков подчертава, че би трябвало да бъдат непокътнати и надградени концепциите за проверяващи функционалности на комисията и опцията тя да апелира отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане.

Сегашната концепция е новият орган да се занимава единствено с корупцията по високите етажи на властта и да се назовава Комисия за противопоставяне на корупцията, да има проверяващи функционалности и да проверява по-тесен кръг от лица за по-тесен кръг закононарушения.

Ще могат да бъдат разследвани депутати, министри, регионални шефове, кметове на общини, ръководители на редица държавни органи и други Новият орган ще проверява закононарушения като рушвет, длъжности присвоявания, закононарушения по работа, пране на пари, закононарушения срещу финансовата и данъчната система.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР