Съюзниците от НАТО настояват напускащият поста шеф на НАТО Йенс

...
Съюзниците от НАТО настояват напускащият поста шеф на НАТО Йенс
Коментари Харесай

Членовете на НАТО питат Столтенберг откъде ще дойдат 100 млрд. евро за Украйна

Съюзниците от НАТО упорстват напускащият поста началник на НАТО Йенс Столтенберг тази седмица да даде по-голяма изясненост на проекта си за разпределяне на 100 милиарда евро в поддръжка на Украйна, написа " Политико ".

Това е част от проекта на генералния секретар на алианса за - финансова поддръжка за Киев при положение на преизбиране на някогашния президент на Съединени американски щати, който има лично виждане за спора в Украйна и методите за разрешаването му.

В частни диалози някои от околните източноевропейски съдружници на Украйна станаха по-резервирани през последните седмици по отношение на проекта на Столтенберг. Лидерите на НАТО се срещат във Вашингтон през юли, само че към момента не е ясно от кое място ще пристигна такава голяма сума.

" Планът е малко замайващ ", сподели чиновник от Източна Европа, поискал анонимност. Според него членовете на алианса чакат повече изясненост от Столтенберг по време на срещата на външните министри на НАТО в Прага в четвъртък и петък.

Не е ясно дали Германия и Франция ще поддържат този проект.

Париж избира разноските за защита да останат в границите на Европейски Съюз, а не в НАТО , а канцлерът Олаф Шолц не желае да харчи повече от това, което Берлин към този момент е поел като ангажимент от началото на войната в Украйна.

Други чиновници, интервюирани от " Политико " признават, че числото от 100 милиарда евро в последна сметка ще бъде преразгледано и предвиждат, че в случай че това стане, съдружниците ще би трябвало да намерят други способи да покажат на Киев, че тяхната поддръжка остава мощна . Очаква се на срещата в Прага в края на седмицата да няма обвързващи решения, защото срещата е неофициална.

Ръководителят на НАТО се притеснява, че при липса на твърди, писмени задължения, финансирането за Украйна може последователно да пресъхне.

Първоначално проектът на генералния секретар на НАТО предполагаше, че европейските членки на НАТО ще се ангажират да отделят за подкрепяне на Украйна в продължение на пет години.
 Столтенберг изиска повече НАТО и виновна помощ за Украйна
Столтенберг изиска повече НАТО и виновна помощ за Украйна

Съюзът да се контракти за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР