Съюзът на съдиите в България (ВСС) поиска от Висшия съдебен

...
Съюзът на съдиите в България (ВСС) поиска от Висшия съдебен
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите поиска проверка на корпулентния политик

Съюзът на съдиите в България (ВСС) изиска от Висшия правосъден съвет инспекция на историята за срещата с "корпулентния политик ", която бе разказана пред две седмици от някогашния началник на Софийския областен съд Методи Лалов.
На конференция в София арбитър Методи Лалов описа за неофициална среща в заведение, която се е състояла преди гласуването на кандидатурата му за ръководител на районния съд през 2012 година. Срещата е била с тогавашните шефове на Софийския градски съд Владимира Янева и на Върховния административен съд Георги Колев.
По думите на Методи Лалов на тази среща той разказал за своите проекти за ръководството на съда, само че без да поема никакви странични задължения. Изненадващо в заведението се появил прочут "корпулентен политик ", по определението на арбитър Лалов. След като забелязал магистратите, политикът отишъл на тяхната маса и се присъединил в диалога.
От пресъздадените реплики излиза наяве, че сред него и ръководителите на съдилища Владимира Янева и Георги Колев няма никаква отдалеченост.
Съдия Лалов пресъздаде по този начин наличието на извършения диалог сред "корпулентния политик” и съдиите Георги Колев и Владимира Янева: "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, с цел да изясни това момче, сподели Георги Колев, за своята идея и вероятно да получи поддръжка и от мен. Аз знаех, че избор без поддръжка от неприятните няма да има, невероятно е. В този миг този корпулентен политик, прекомерно прочут, знаете, сподели – но да не стане по този начин, и в този момент изтъквам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган ".
Съюзът на съдиите приканва Висш съдебен съвет да ревизира обширно и независимо разказите за тази срещата.
Съдия Георги Колев сега е началник на поделение във Върховния административен съд, а Владимира Янева бе уволнена от състемата поради присъдата си по делото "Червей ". Съдия Колев към този момент удостовери за срещата с Лалов и Янева, само че отхвърля на срещата да е участвал Делян Пеевски.
"Бездействието и мълчанието по отношение на изказвания за неразбираемо политическо или икономическо преодоляване на кадровия развой на съдиите в нарушаване на Конституцията може да се одобряват от обществото като удостоверение за накърнената самостоятелност на правосъдната власт и дискредитираното разделяне на управляващите. Не бива да позволяваме това ", се споделя в апела на магистратската организация.
ССБ припомня и множеството изявления на някогашния ръководител на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезова за интервенция на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в делата на правосъдната власт.
"Самият знак, че Съдийската гилдия (на ВСС) показва воля да извърши действителна инспекция на изказванията за нелегитимно въздействие и да вземе съществени систематични ограничения за попречване на сходни рискови трендове за правовата страна, ще бъде възприето от съдиите и жителите като положително начало ", споделя съдийската организация.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР