Съюзът на пивоварите в България (СПБ) стартира инициативата си за

...
Съюзът на пивоварите в България (СПБ) стартира инициативата си за
Коментари Харесай

Арт контейнери ще събират разделно боклук

Съюзът на пивоварите в България (СПБ) започва самодейността си за слагане на арт контейнери за разделно събиране на пластмасови опаковки. Първите два огромни дизайнерски коша под формата на бутилки към този момент са разполагаем на жителите на Велико Търново. Такива особено направени контейнери браншовата организация безплатно дава на общините с пивоварни фабрики. На 28 септември те ще бъдат конфигурирани и в Стара Загора, а до края на годината - в още 3 града.

Инициативите на СПБ са част от акцията „ Избираме стабилно бъдеще “ и са за повишение на информираността за разделното събиране на опаковки и повече рециклирани бирени бутилки и кенове. Неслучайно под мотото „ Код: Отговорни дружно “ Съюзът на пивоварите сплотява хората в устрема им да опазват околната среда, да вземат участие в разнообразни зелени действия и събития.

Под този надпис се организираха и годишните начинания за родители и деца в община Велико Търново. Изградена беше „ Зелена класна стая “ навън, която дава опция учениците да практикуват занимания, формиращи екологична просвета. Стаята добавя основания в село Балван комплекс с тематични площадки – за оцеляване измежду природата, за отбрана при наводнения и бедствия, за пожарна и пътна сигурност и други.

Предвид целите за стабилно развиване, СПБ направи подаяние на 10 контейнера за разделно събиране на пластмасови опаковки още веднъж в община Велико Търново. В партньорство с локалната организация на кметовете на дребните обитаеми места „ Янтра 2001 “ и Дарителско съдружие „ Св. Иван Рилски “ те към този момент са сложени в централната част на съответните села.

„ Интересното е, че децата са тези, които учат родителите на разделно събиране на опаковки. Още повече, че над 65 на 100 от отпадъците на семействата могат да се рециклират “, изясни Ивана Радомирова, изпълнителен шеф на Съюза на пивоварите. За по-голямо разпространение на разделното събиране на боклуци браншовата организация популяризира над 6000 профилирани обучителни брошури и други материали.

В продължение на тези интензивности в Стара Загора на 25 септември от 12.30 до 17.00 часа Съюзът на пивоварите провежда арт работилница за декориране на бирени бутилки и кенове. С присъединяване на художничката Кристина Тужарова пред Културен център - Стара Загора десетки бирени опаковки ще бъдат преобразени в стилни аксесоари за дома. Инициативата е въодушевена от изключителния триумф на креативното ателие на пивоварите, което беше проведено през май в София.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР