Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни

...
Съвсем съзнателно искахме да започнем едновременно ваксинацията във всички страни
Коментари Харесай

Себастиан Курц: За да получи България повече ваксини, ще внесем корекция в механизма за разпределение

Съвсем умишлено искахме да стартираме по едно и също време имунизацията във всички страни от Европейски Съюз, с цел да покажем, че можем дружно да се оправим с пандемията. С моите сътрудници говорихме, че би трябвало да има съразмерно систематизиране на медикаментите. Споразумяхме се всяка страна да получи нужното й количество едновременно. Но картината сега е друга поради забавянето на доставките от фирмите производители. Това изясни австрийския канцлер Себастиан Курц по време на взаимна конференция с министър-председателя Бойко Борисов след среща във Виена с министър председателите на Чехия - Латвия, Словения - и Хърватия.

" Австрия е на 12-то място по слагане на ваксини. Искаме всички жители на Европейски Съюз да имат еднакъв достъп. Ще се направи промяна, с цел да не получи България единствено 1/3 от имунизациите, да има правдивост при разпределението. Надявам се да внесем промяна в механизма за систематизиране на имунизациите ", сподели още канцлерът.

" Виждаме доста ясно, че в Малта да вземем за пример се поставят 27 ваксини на 100 души от популацията, а в други страни по 5. Някои страни през май ще съумеят да имунизират популацията, а други, ще имунизацията продължава до 10 седмици повече. Това води до напрежение в Европейски Съюз и не се схваща от жителите на Европейски Съюз ", съобщи Курц.

„ Всички хора в Европейски Съюз допускаха и чакаха, че всички ще имат по едно и също време еднакъв достъп до имунизациите. Как това се случи, към този момент стана ясно. Ние имаме към този момент и мнение от Европейска комисия, от ръководителя на Съвета Шарл Мишел. Решението на Европейска комисия е интерпретирано по друг метод, техническите детайлности са били по друг метод интерпретирани и това води до другите количества ваксини, които се дават на страните. Важно е дружно с Усрула фон дер Лайен и Шарл Мишел да създадем една промяна на този механизъм, с цел да не получи България единствено една трета от имунизациите по отношение на други страни. Трябва да има правдивост при разпределението на имунизациите. Трябва да внесем една промяна в механизма за систематизиране на имунизациите. Европейската взаимност би трябвало да влезе в деяние, с цел да имаме сполучлив и обективен имунизационен развой. Различните в Европейски Съюз би трябвало да бъдат минимализирани. Има страни, които са доста напред, и такива, които са доста обратно в имунизационния развой. Това е един проблем, който би трябвало да бъде решен ", добави той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР