Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова

...
Съвремието ни изправя всекидневно пред различни изпитания. Те са толкова
Коментари Харесай

Има ли задгробен живот?

Съвремието ни изправя ежедневно пред разнообразни тествания. Те са толкоз доста и толкоз разнообразни, че от време на време става мъчно да преминем всяко от тях с мъдрост, примирение и религия. А точно те са най-големите съдружници на индивида против бедите, които ни връхлитат непрекъснато.

С вяра да помогне културно, метафизичен и духовно на своите читатели, търсещи правилния път в света, „ Петел “ ще разгласява от време на време текстовете на духовни лица. Вярваме, че беседите ще насочат търсещите духовна култура във вярната посока и ще им покажат по-дълбокия смисъл на това, което се случва в света към нас.

--------------

Бог сътворил първите индивиди – Адам и Ева безсмъртни и им дарил постоянно самодоволство и жителство при Себе Си в парадайса. Но нашите прадеди съгрешили тежко и били изгонени от райското им жилище. От този миг те и техните потомци почнали да боледуват, стареят и умират. След гибелта си те не отивали при Бога, а в пъкъла (шеол), тъй като раят бил заключен за всички хора до несъмнено време.
Но милостивият Бог не изоставил хората изцяло. Той изпратил своя Син на земята, с цел да освободи индивида от робството на дявола. Раят, откъдето в миналото били изгонени нашите прадеди, още веднъж бил отключен за индивида и станал безконечен дом за всички праведници.

Но може би ще попитате за какво хората умират и след Христовата победа над гибелта? Ще отговоря, че има гибел духовна и гибел телесна. Духовната гибел е погибел за душата и се състои в предаването й във безконечни страдания в пъкъла. Телесната гибел е умиране единствено на тялото и е краткотрайна. Тя ще бъде победена дефинитивно в деня на второто Христово Пришествие.

Каква е участта на индивида след неговата телесна гибел? – Човекът е сътворен с безсмъртна душа, която носи Божия облик и сходство, и това е най-главното ни разграничение от животните. Нашата душа може да съществува и вън от тялото ни; до момента в който тялото престава да живее, щом го напусне душата. Това изменение в човешкото съществуване ние назоваваме телесна гибел. Тогава тялото се разлага на съставните си елементи и изгнива…То ще бъде формирано още веднъж, само че в освежен тип в деня на Страшния Съд.

 

До Второто Пришествие на Господ Иисус Христос душите на покойниците не са в сънно, летаргично положение, както учат адвентистите, а имат умишлено съществуване, получавайки на четиридесетият ден от гибелта на тялото  краткотрайна  и  непълна  присъда за земните си каузи.

 

Църквата учи, че на третия ден от отделянето си душата получава от своя Ангел-Пазител (ако има подобен, тъй като единствено кръстените получават този популярен дар) облекчение на скърбите, които тя е чувствувала при отделянето си от тялото; до третия ден душата е още на земята, към дома, в който е положено тялото. На третия ден душата възхожда при Бога, отдава Му поклонение и съпроводена от своя Ангел-Пазител стартира да преглежда Рая с неговите красиви жилища за праведниците, каквито око не е виждало, ухо не е чувало и на човек и на разум не му е идвало.

 

Това разглеждане на Царството Небесно трае шест дни. На деветия ден душата отново се отнася от Ангели на поклонение Богу, след което цели тридесет дни обхожда другите отделения на Ада и следи разнообразните мъчения на нечестивите грешници, където има единствено рев и скърцане със зъби. На четиридесетият ден душата възхожда още веднъж при Бога, Който заслужено й отсъжда самодоволство в Рая или страдания в Ада. Но този съд е краткотраен, повърхностен, тъй като окончателната присъда за безконечни времена ще бъде отсъдена на Страшния Съд. В чест на тези значими събития от задгробния живот на душата е извънредно значимо над покойника да се извърши опело (погребение), а на третия, деветия и четиридесетия ден е наложително осъществяването на панахида.
Трябва да се знае, че има и зли духове –  митарите , които са князе на въздушната власт (Еф. 2:2) и “поднебесни духове на злобата ” (Еф. 6:12). Те упрекват душата в разнообразни грехове и не я пропущат по-нагоре, до момента в който съпровождащите Ангели не потвърдят, че тя е чиста от тези грехове или се е разкаяла искренно за тях посредством св. свещенодействие Изповед.

 

При прекосяване на душата през митарствата, които са двадесет на брой, всеки нейн грях, всяка нейна пристрастеност имат свои митари-мъчители, чиято власт зависи от това, дали околните на покойника се молят старателно за нея или не; християнин ли е бил умрелият или богохулник, безверен или разколник, както и от това, правил ли е той положителни каузи или не. Учението за митарствата, въпреки и да не е предадено в страниците на Свещенното Писание има твърда основа в Св. Предание, в тълкуването на избрани места на Новия Завет, както и в плодородните видения на редица светци и достопочтени отци на нашата религия, като св. Атанасий велики, св. Кирил Александрийски, св. Макарий Египетски, св. Григорий и други

 

Много значим за нас, живите е въпроса – Можем ли да помогнем с нещо на умрелите наши близки – сродници, другари, положителни познати? – Слава Богу, това е допустимо! Божието състрадание е безгранично, а гибелта, колкото и всесилен зложелател на индивида да е, не може да победи нашата обич към ония, които тя краткотрайно ни е лишила. И по този начин – с какво можем да помогнем на умрелите, с цел да стане тяхната орис по-добра? Разбира се, че с  молитва  за тях и правене  лепта  в тяхна памет.

 

Нашата молитва за умрелите има своите дълбоки догматически и психически учредения. Бог не е Бог на мъртви, а на живи. За Него всички индивиди – и умряли, и живи – са с еднообразно достолепие, а границата, която ние прокарваме сред живи и починали за Него не съществува. Поради това, отслужването на панахиди извънредно подкрепя душата на починалия.

 

Често умрелите се явяват на живите,за да изискат нещо от тях – някаква движимост, дреха, храна…като, че ли се нуждаят от тези неща и на оня свят. Разбира се, всичко това към този момент не ги ползува в задгробния мир, само че пожелавайки едно или друго от живите, те припомнят за себе си и по индиректен метод дават да се разбере, че се нуждаят мощно от нашата молитва, която ние правим, като извикваме духовник да отслужи панахида на гроба, в дома или черква за утешение на тяхната памет.

 

Най-силна и най-чута е молитвата за умрелите през време на светата Литургия. На нея в тяхна памет се изваждат частици от просфорите, които се потапят в животворящата Кръв Христова с молитвата: “Прости Господи греховете на тези, които споменахме тук при пречистата Твоя Кръв и поради молитвите на Твоите светии! ” А св. Иоан Златоуст приказва по този начин и за споменаването на умрелите през време на Литургийната работа: “Когато целият народ и свещениците стоят с издигнати ръце (Горе имеим сердца!) и когато се принася страшната жертва, то по какъв начин няма да умилостивим Бога, като се молим за умрелите? ”

 

Любовта ни към нашите покойници е второто доказателство за тяхното величие в задгробния мир, по тази причина ние продължаваме да ги обичаме и след тяхната телесна гибел. Нашата обич към тях тогава даже се ускорява. Любовта е най-великия подарък Божи на индивида и гибелта е безсилна да я победи.

 

И по този начин, нашата религия в Бога и нашата обич към умрелите прави скръбта ни по тях по-лека и ние не тъгуваме безкрайно и безутешно за тях като “другите, които нямат вяра ”, т.е. като невярващите и езичниците. Прекомерната тъга за умрелите е огромен грях към Бога, тъй като издава маловерие и демонстрира, че любовта ни към Господ е доста по-малка спрямо любовта ни към свидния мъртвец. Ние би трябвало да тъгуваме за покойниците си единствено в случай че те са умряли некръстени, неизповядани, непричастени, неопяти от духовник и не дай си Боже, в случай че сами са протегнали ръка на живота си. Но и в тези случаи не би трябвало да лишаваме околните ни умряли от нашата молитва и лепта, а с двойно по-голямо старание да предстоим пред Бога за тях, вярвайки, че за Него няма нищо невероятно.

Братя и сестри, записвайте имената на вашите умряли сродници, другари и близки на св. служби; записвайте им по-често св. Литургия; извиквайте на гробовете им духовник, който да отслужи в тяхна памет панахида освен на кръгли годишнини, а на всяка Задушница и на всеки по-голям християнски празник и раздавайте лепта за тях.

 

Автор: отец Стоян Махлелиев

Още Православни тематики можете да прочетете на:

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР