Преди няколко дена Жан Лейке напусна OpenAI. Изследователят бе шеф

...
Преди няколко дена Жан Лейке напусна OpenAI. Изследователят бе шеф
Коментари Харесай

IT специалистка направи скандални твърдения за оргии и религиозни култове в OpenAI

Преди няколко дни Жан Лейке напусна OpenAI. Изследователят бе началник на екип, който трябваше да предотврати рисковете от основаването на AGI - повсеместен изкуствен интелект, чиито благоприятни условия са равни или по-високи от човешките, написа Дир.бг и.

" Не съм склонен с управлението на OpenAI по отношение на главните цели на компанията от много време, до момента в който най-сетне достигнахме точка на изкривяване. Вярвам, че доста по-голяма част от ресурсите ни би трябвало да бъде изразходвани за подготовка за идващите генерации модели, за това те да са в действителност сигурни и безвредни. За това какво ще е въздействието им върху обществото. Тези проблеми са много сложни за поправяне и съм угрижен, че не сме на траектория да стигнем до там. През последните няколко месеца екипът ми плаваше против течението. Борехме се за изчислителна мощност, с цел да можем да организираме проучванията си, само че това ставаше все по-трудно ", споделя той. 

" Изграждането на по-умни от индивида машини е едно извънредно рисково начинание. OpenAI поема голяма отговорност от името на цялото човечество. Но през последните години културата и процесите на сигурност заеха назад във времето пред лъскавите артикули. Отдавна е време да се заемем необикновено съществено с последствията от AGI ", написа Жан Лейке в обществената мрежа Х.

Той приключва своята обява със необичайно звучащата фраза " Научи се да почувстваш AGI ".

Преди време стана ясно, че основният академик на OpenAI, Иля Суцкевер, е захласнат от фразата " почувствай AGI ". Той даже провеждал полу-религиозни церемонии в името на всеобщия изкуствен интелект.

" Ако не чувствате AGI, когато се разсъните и когато заспите, не би трябвало да сте в тази компания ", съобщи преди време OpenAI.

Изглежда намигването към тази фраза е отприщило теч на много " пикантна " информация.

Соня Джоузеф е експерт по машинно образование от Принстън, като сега тя е докторант, изследващ мултимодална интерпретируемост. Предишната ѝ среда е била формирана от експерти по AI в Силициевата котловина, измежду които и доста чиновници от OpenAI.

" Да си дейна част от хакерската сцена на Силицевата котловина, е като да имаш кариера на политик в сянка ", стартира Соня Джоузеф.

" Когато бях там попаднах в средата на елитни кръгове в областта на AI-технологиите. Виждала съм някои тревожни неща към обществените кръгове на едни от първите чиновници в OpenAI, техните другари и колеги-предприемачи, за които до момента съм мълчала. Не е мое право да приказвам за какво Ян Лейке и екипът на супергрупата подадоха оставки. Нямам визия за какво и не мога да направя никакви искания. Вярвам обаче, че моите културни наблюдения върху средата са много показателни за протичащото се в нея.

С**с празненства и тежка приложимост на LSD от някои елитни откриватели на AI са процедура, която основава отрицателни последици за дамите в сферата и за сигурността към AGI като цяло. Те са емблематични за по-широки проблеми: климат на насила, който възстановява безразсъдството и прекосяването на граници. Няма нищо неприятно в с**с празненствата и тежката приложимост на LSD на доктрина, само че съчетано със сянката на групи от ползи със 100 милиарда $ в банковата сметка това води да една в действителност развалена обществена динамичност. Представете си банкерите от Уолстрийт от 2008 година на LSD - обстановката не вещае нищо положително за сигурността на AI. Жените са като канарчетата в мината. Те постоянно са първите, които схващат, че нещо се е объркало извънредно, и усещат културния въглероден окис във въздуха. И когато повдигна казуса чувствам мигновено затваряне и групово мислене.Вероятно тези проблеми в действителност не са на OpenAI, а са признак на доста по-дълбоко изгниване в Долината. Иска ми се да мога да кажа повече, само че евентуално не би трябвало. Не пиша това от името на никой и не желая да генерализирам. Има толкоз доста брилянтни, благи, невероятни хора в OpenAI и има толкоз доста брилянтни, благи и невероятни хора в Anthropic/EA/Google. Аз съм агностик. Моята единствена преданост е уважението и достолепието на човешкия живот ", написа Соня Джоузеф.

" Не съм под NDA. Никога не съм работила за OpenAI ", добавя Джоузеф. " Просто следих заформилата се просвета към откривателите на AI в Сан-Франциско, чувах вътрешна информация, знаех за подмолни покупко-продажби и се срещнах с много " изгорели ".

Трудно е да се създадат заключения от изявленията на Джоузеф, тъй като те не са съответни. Те обаче звучат разумно на фона на корпоративната просвета в IT бранша, където " изкарването на артикул по-бързо от конкуренцията " е водещ принцип. Все повече някогашни чиновници от сферата на изкуственият разсъдък " бият камбаната ", че сигурността и следствията от технологията за обществото стоят на назад във времето. Междувременно всички водачи в сегмента са се прицелили в създаването на AGI - изкуствен интелект с равни или по-големи умствени качества от нашите лични, написа dir.bg.

To the journalists contacting me about the AGI consensual non-consensual (cnc) sex parties—

During my twenties in Silicon Valley, I ran among elite tech/AI circles through the community house scene. I have seen some troubling things around social circles of early OpenAI…
— Sonia Joseph (@soniajoseph_)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР