Тайван и в частност TSMC произвежда повече от 90% от

...
Тайван и в частност TSMC произвежда повече от 90% от
Коментари Харесай

ASML е готова да „изключи“ модерните си машини за чипове в Тайван, ако Китай нахлуе на острова

Тайван и в частност TSMC създава повече от 90% от чиповете в света, употребявайки усъвършенствана литография. От 2016 година насам ASML е доставила на своите клиенти повече от 200 скенера за EUV литография, доста от които към този момент работят в Тайван.

Служители на ASML са признали пред американски публични лица, че биха могли да деактивират отдалечено оборудването си, конфигурирано в Тайван, в случай че се стигне до завладяване на острова от страна на Китай.

Както отбелязва Bloomberg, консултациите сред американски чиновници и представители на Нидерландия и Тайван, които не са били оповестени обществено, са се отнасяли до разискване на вероятните последствия от китайско военно завладяване на острова. Представителите на ASML успокоиха американските си сътрудници, като обявиха, че могат отдалечено да деактивират литографско съоръжение от EUV клас, експлоатирано в Тайван.

Това беше доказано от тренировките, които ASML организира, симулирайки в обучение дейностите на компанията при положение на навлизане в Тайван.

Очевидно ASML резервира достъпа до изнесеното от нея съоръжение посредством световни информационни канали, защото това ѝ разрешава да диагностицира от разстояние зараждащи механически проблеми и да прави настройки, откакто оборудването е конфигурирано в предприятието на клиента. Съответно, при положение на сериозна заплаха, ASML има опция отдалечено да изключи софтуера, който ръководи оборудването, правейки го неизползваемо за външни лица. Тази информация не е доказана от американски и холандски публични лица или от чиновници на ASML и TSMC, както отбелязва Bloomberg.

Готовността да се прибегне до тенденциозен бойкот беше доказана предходната година и от ръководителя на TSMC Марк Лиу.

Според него, в случай че окупаторите се доберат до предприятията на тази компания, те ще ги заловен в неработоспособно положение. Както означи ръководителят на управителния съвет на TSMC, никой не може да завладее компанията със мощ.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР