Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя

...
Съвременна българска кухня е специален проект в Дневник, който представя
Коментари Харесай

Кой е Алекс Иванчев

" Съвременна българска кухня " е специфичен план в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три негови авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук). Книгата е и част от самодейностите, с които комерсиална верига " Метро " отбелязва 20 години от дебюта си на българския пазар.

Роден на 17 август 1990 година в Русе – Алекс още от дребен стартира да работи по заведения за хранене. Дали е, тъй като по този начин изкарва прехраната си, или е познавач и обича храната, е противоречиво. Но факт е, че с каквото и друго да се е захващал, това е нещото, което е съумяло да отключи всичките му сетива и да го задържи.

След като приключва Професионалната гимназия по туризъм в Русе, за малко работи като готвач на транспортен съд. Връщайки се вкъщи, се записва да учи в HRC Academy. Всяка година академията изпраща двама от най-силните си курсисти за една година в Катар - в ресторанта на Жан Жорж. Единият от тях се оказва Алекс Иванчев, който печели сребърен орден за първата си фигура, изваяна от шоколад. Много бързо става " дясна ръка " на сладкаря в Катар и по този начин стартира всичко.

На 21 години печели купата " Сладкар на България ". Следва година в ресторант с три звезди " Мишлен " в Америка – The restaurant at Мeadowood в Калифорния, след това – Wynn Towers, Лас Вегас, и Grand Hotel Marriott, Алабама. В Алабама се учи по какъв начин да работи с големи количества, само че да не се подценяват качеството и положителната организация. Трудът му не остава неусетен и печели премия за " Десерт на годината ", както и " Служител на годината " в Grand Hotel Marriott.

След тези триумфи, с изключение на с гения си, се връща с голяма мотивация и на 23 години става основен сладкар на бутиков хотел в България. Защитава купата си и още веднъж печели " Сладкар на България ", а с тима завоюват бронзов орден. Следва отваряне на ресторант " Магус ", основен сладкар в ресторант " Космос " и съветник на огромна верига заведения. Посланик е на " Isi България ", както и на шоколадите VALRHONA. От 2013 година насам е жури във всички кулинарни надпревари, провеждащи се в България, а през ноември 2016 година печели бронзов орден от Кулинарната олимпиада в Ерфурт, Германия.

Вдъхновение черпи от всичко, което обостря сетивата му. Често от нещо забелязано и запечатало се в съзнанието му се раждат гениални хрумвания. Обича да работи с цветове, да основава разнообразни форми и текстури, които по-късно рисува в чинията. За себе си споделя: " Ако не бях станал сладкар, несъмнено щях да съм интериорен дизайнер ", по тази причина и десерите му наподобяват красиви мебели, които обаче ухаят и се ядат.

Трудно е да се каже коя е обичаната му съставна част, тъй като непрекъснато открива нещо ново, с което да опитва. Неотдавна това е била лавандулата, а сега са листата от лайм, бъз, роза. Харесва флорални аромати и усети.

Първата рецепта от Алекс Иванчев за " Пържен крем от козе сирене " - вижте тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (73)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР