Съвместният координационен център в Истанбул, отговарящ за доставките на зърно

...
Съвместният координационен център в Истанбул, отговарящ за доставките на зърно
Коментари Харесай

Бурно море спря кораби със зърно да напуснат украинските пристанища

Съвместният координационен център в Истанбул, отговарящ за доставките на зърно от Украйна, разгласи, че до момента е разрешил корабоплаването на 1000 кораба за насипни товари от влизането в действие на Черноморската самодейност за зърно в края на юли, съобщи Интерфакс.

Към 28 ноември общият тонаж на зърно и други хранителни артикули, изнесени от трите украински пристанища, е достигнал 12 188 194 метрични тона. Досега са осъществени общо 1000 плавателни курса (499 входящи и 501 изходящи), показаха от координационния център.

Поради неподходящи метеорологични условия през вчерашния ден нито един транспортен съд не е напуснал украинските пристанища в границите на самодейността. Шест кораба обаче са минали директно през филантропичния кулоар, насочвайки се към украинските пристанища.

Освен това 77 кораба, способни да изнесат към 2,4 милиона тона селскостопански артикули, изчакват, с цел да влязат в украинските пристанища, а 28 към този момент натоварени кораба би трябвало да преминат през инспекция в турските териториални води, преди да продължат курсовете си, прибавиха още от основания в Истанбул център. Също по този начин 25 000 тона пшеница ще бъдат натоварени на кораба " Нева “, нает от Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации за поддръжка на филантропичната реакция в Сомалия.

Наскоро бе доказано, че черноморската зърнена самодейност е възобновена за още 4 месеца. Вчера обаче украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков заяви, че износът на зърно от Украйна през ноември няма да успее да доближи до 3 млн. тона, тъй като Русия се пробва да ограничи инспекциите в пристанищата, контрактувани по силата на съглашението. През октомври украинските пристанища са напуснали 4,2 млн. тона зърно, добави Кубраков.

Украйна е изнесла към 16,2 милиона тона зърно през сегашния сезон, което е спад с 31,7 на 100 по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данни от министерството на земеделието на страната, оповестени предходната седмица.

Изнесеното зърно включва 6,3 милиона тона пшеница, 8,6 милиона тона царевица и 1,3 милиона тона ечемик.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР