Съвместна регионална пресконференция на Регионалниясъвет на КНСБ – Габрово и

...
Съвместна регионална пресконференция на Регионалниясъвет на КНСБ – Габрово и
Коментари Харесай

Синдикати и работодатели - партньори в исканията си към правителството и политиците

Съвместна районна конференция на Регионалниясъвет на КНСБ – Габрово и Синдикалниярегионален съюз на КТ „ Подкрепа ” – Габрово се състоя по отношение на декларацията на двата синдиката за ограниченията по приходите, зеления преход и енергетиката, трудовите и синдикалните права. Представена беинформация за хода на протестните дейности, както и за плануваното за 11 ноември национално протестно автошествие в София.

Областният координатор на КНСБ Росица Йонкова и ръководителя на КТ „ Подкрепа ” Даниела Йорданова показаха детайлно настояванията от документа и срещнаха медиите с ситуацията в района.

На конференцията представители на КНСБ бяха също Радка Гичева от Федерацията на самостоятелните синдикални организации от леката индустрия, Румяна Тодорова от Федерацията на синдикатите в опазването на здравето и Диана Иванова от Синдиката на българските учители, както и Георги Георгиев от районния офис на КТ „ Подкрепа ”.

Те разясниха въпросите за ценовите нива на енергоизточниците и дребната потребителска кошница на хората, както и проблемите в огромните промишлени предприятия и неналичието на фрагменти, сивата стопанска система и антисиндикалните прояви в района.

Бяха показани данни от проучването на Института за обществени и синдикални проучвания на КНСБ занеобходимият чист месечен приход за издръжкана едно работещо лице от едночленно семейство през септември, който достига1320 лева А за прехрана натричленно домакинство/двама работещи родители и дете до 14 г./са необходими2376 лева За едногодишен интервал разноските за прехрана на живота за3-членно семейство нарастват с391 лева,а заедин работещ от едночленно семейство с 217 лева.На тримесечна база приходът нужен за прехрана нараствас 4,1 %,а на годишна база с19,7 %.

Стана ясно, че единствено за последната година габровци заплащат 3 пъти по-скъп природен газ и 2 пъти по-скъпи въглища. Увеличението на цената на дървата е с 25 %, а на тока с 4,45 %. От 1 октомври цената на топлоенергията в Габрово също е увеличена с 15 %.

От КНСБ предоставиха информация за резултатите от акцията на синдиката по повишение на приходите на работещите в района през 2022 година „ Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията! ”. В бюджетния бранш за общинските администрации в Габрово, Трявна и Дряново имасредно към 18 % нарастване на заплатите, а за образованието – с не по-малко от 17,3 % за педагогическия и 14 % за непедагогическия личен състав.

В опазването на здравето нарастването е от 34,4 до 52 %за медицинските експерти и от 10 до 22% за помощния личен състав в детското и учебно опазване на здравето. Въпреки постигнатото доста нарастване, единствено в община Севлиево са достигнати минималните съществени работни заплати съгласно Отрасловия групов трудов контракт за опазването на здравето. В Държавната психиатрична болница в Севлиево заплатите на медицинските експерти доближиха и даже надвишават размерите по Отрасловия групов трудов контракт. В останалите лечебни заведения не престават договарянията за достигането им.

За обществените услуги в четирите общини на област Габрово, където има синдикални организации на КНСБ, са достигнати минималните наложителни равнища на главните работни заплати по Наредбата за стандартите за възнаграждение на труда на чиновниците, осъществяващи действия по даване на обществени услуги, които се финансират от държавния бюджет. Увеличението на работните заплати е от 15 до 90%.

В културните институти то е от 15 до 25%, а най-незначително е нарастването на заплатите в локалните действия с към 10%, колкото е растежа на минималната работна заплата.

В бранша на услугите заплатите са се повишили с към 15% тази година, а в бранша на промишлеността с от 5 до 18%.

В частния бранш в област Габрово още към средата на годината междинната работна заплата е повишена с 225 лева или със 17,8%.

До момента над 15 организации на КНСБ в региона са се присъединили в протестната акция на синдиката с съответни претенции към работодателите и страната. Най-активни са от опазването на здравето.

В габровското горско стопанство тече националната подписка на КНСБ в поддръжка на настояванията на работещите в бранша. Синдикалистите желаят нарастване на заплатите с най-малко 20% до края на 2022 година, смяна в категоризацията на труда за избрани длъжности, повишение размера на сумата за час положен нощен труд и дежурство „ разполагаем ”, увеличение на работното облекло и застраховане на стопанството с високопроходими коли и механически средства.

На национално равнище в протестната акция на КНСБ „ Да защитим приходите от инфлацията и работните места в рецесията ” се включиха 283 предприятия и институции, като в 82 е реализирано нарастване на работните заплати, в развой на договаряния са 195, а фактическа неспособност за повдигане на заплати са декларирали в 6 предприятия и институции.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР