Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела

...
Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела
Коментари Харесай

Сърби държат 4 часа в ареста наши медици

Съвместна акция на сръбската полиция в Босилеград и на Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето провалиха безплатна филантропична здравна акция за прегледи на социално-застрашени и нуждаещи се от специлизирана здравна помощ жители на Босилеград. Това написа до ПИК Иван Николов, който ни изпрати и фотоси.

Марица.бг напомня, че български медици бяха арестувани по изцяло неприемлив начив в българския град Босилеград през днешния ден

Той споделя сдледното следното:

По покана на КИЦ „ Босилеград “ трима лекари експерти от Първа МБАЛ – София на 10.11.2017г. в предобедните часове дойдоха в КИЦ-а и започнаха с консултативните прегледи. В КИЦ-а бяха пристигнали към 50 заинтригувани жители на Босилеград, измежду които имаше и деца.

Десетина минути, откакто бяха почнали прегледите и консултациите, в помещението влязоха и се легитимираха двама инспектори от Отдела на здравната ревизия в Ниш при Сръбското министерство на опазването на здравето. След тях в помещнията на КИЦ-а влязоха четирима служители на реда, които легитимираха лекарите, а други петнайсетина блокираха постройката на КИЦ-а извън.

След двучасов разпит на чиновниците на КИЦ-а и лекарите в офиса на КИЦ „ Босилеград “, на чиновниците на КИЦ-а беше връчен протокол и им беше обяснено, че са в нарушаване и нямат право да се занимават с провеждането на подобен вид филантропични акции. Също по този начин предизвестиха чиновниците на КИЦ-а, че ще им бъде повдигнато обвиняване.

След извършения разпит в КИЦ-а, тримата лекари от София бяха отведени и арестувани в полицията в Босилеград в продължение на към 4 часа без да ги разпитват и без да им сформират протокол. Тримата лекари бяха пуснати от полицията след интервенцията на Генералното консулство на Р България и на Генералният консул в Ниш Едвин Сугарев.

Заинтересованите жители чакаха лекарите през целия ден и последователно се разотидоха, с което здравната филантропична акция бе изцяло провалена.

Гражданите на Босилеград, лекарите и чиновниците на КИЦ-а за следващ път излишно бяха уплашени в една показна и явно авансово доста добре готова полицейска акция.

КИЦ „ Босилеград “ показва подозрение, че тази акция бе готова в отговор на дейностите на българската страна, с които бяха лимитирани опциите на кметството в Босилеград да извозва стотици нуждаещи се от здравна помощ жители във Военно-медицинска академия в София, а по-късно да ги изнудва да гласоподават за него на локалните избори.

В момента здравната помощ на Военно-медицинската академия се оказва посредством Генералното консулство на Р България в Ниш.

КИЦ „ Босилеград “ показва оскърбление и митинг от нечовешката постъпка на сръбските управляващи, с която те лишиха десетки босилеградски жители да се възползват от безвъзмездна и профилирана здравна помощ от лекари, които от чисти филантропични подбуди на лични разходи пристигнаха от София в Босилеград, с цел да оказват помощ на хората, които нямат друга опция да се възползват от лекарска помощ.

Същевременно, ние считаме, че това е сериозен акт на предизвестие към КИЦ-а след извършените действия във връзка отбелязването на Деня на Западните околности и алармиране на българската общност за извънредно сложното социално-икономическо състояние на българското малцинство в Западните околности.

Симптоматично е също по този начин, че тази акция бе извършена, откакто ръководителят на Народното събрание на Р България господин Димитър Главчев при визитата си в Белград пред сръбските политици и държавници сложи редица въпроси, касаещи ситуацията и правата на българското малцинство в Сърбия. /Марица.бг
тагове сърбин арест български доктор  Сърби държат 4 часа в ареста наши медици  Сърби държат 4 часа в ареста наши медици
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР