Руската армия е в състояние да унищожи американските оперативно-тактически ракети

...
Руската армия е в състояние да унищожи американските оперативно-тактически ракети
Коментари Харесай

В Русия намериха противоотрова за АТАКМС

Руската войска е в положение да унищожи американските оперативно-тактически ракети АТАКМС. Аналитичният център за въздушно-космическа защита уточни дейно средство за отбрана. За характерностите му - в материала.Дълбока рационализация

Експертите са уверени, че най-новата трансформация на руската и съветската система за Противовъздушна отбрана със междинен обхват " Бук-М3 " ще се трансформира в благонадежден щит. Този комплекс, предопределен за отбрана на части и съединения в придвижване, на позиции и по време на пердах, беше въведен в употреба през 2016 година В СВО - от първите дни.

Точният брой на унищожените въздушни цели не е прочут, само че Министерството на защитата неведнъж е съобщавало, че “Бук-М3 ” е сполучливо употребен против самолети, хеликоптери, дронове и ракети от разнообразни видове.

Последният сега представител на семейството “Бук ” е създаден в Научноизследователския институт “Тихомиров ” (концернът “Алмаз-Антей ”). Целта на плана е дълбока рационализация на “Бук-М2 ” с замяна на основни детайли и въвеждане на модерни технологии. Специално е основана управляема ракета.

По време на тестванията системата за Противовъздушна отбрана удостовери способността си да намира и поразява разнообразни въздушни цели при всевъзможни метеорологични условия, през деня и нощем, в изискванията на радиоелектронно противопоставяне. Това оръжие беше добре усвоено от войските още преди СВО. Ето за какво задграничното съоръжение и оръжия, употребявани от ВСУ, не бяха изненада.

„ Ние се приспособяваме доста бързо към новите закани “, сподели оператор на екипажа на системата „ Бук-М3 “ с позивна „ Стаф “. “Когато се появиха американските планиращи бомби ДжейДАМ, в началото не разбрахме какво е това. Размерът им е дребен, хоризонталната скорост минимална. Но свикнахме. Сега задачата на огромна надморска височина не е сложна за нас. По-трудно е с крилатите ракети Сторм Шадоу и Скалп. Те летят на дребна височина, крият се с гънките в релефа. Но се научихме да се спраме и с тях. Моят екипаж съответно не е стрелял по балистични ракети, само че мисля, че ще се оправим с АТАКМС ”, споделя той.

Във всевъзможни условия

Всеки “Бук-М ”3 се състои от пункт за бойно ръководство, радар за разкриване на цели, самоходна огнева система с пускова установка за шест или 12 зенитни ракети и транспортно-зареждаща машина. Наземните средства са на верижно шаси с висока проходимост, което разрешава да се движат в единични бойни обединения и колони, покривайки оборудването в придвижване.

Но главният коз е ракетата 9M317M. Цилиндричното тяло е дълго повече от пет метра и има диаметър 360 милиметра. Началното тегло е към 580 кг. Оборудвана е с дейна или полуактивна радарна глава за самонасочване. Бойната глава е прътова, с тегло над 60 кг. Двигателят с твърдо гориво форсира ракетата до 1550 метра в секунда и обезпечава прихващане на дистанции от 2,5 до 70 километра.

Скоростта на задачата е до три километра в секунда, височината на провалянето е от 15 метра до 35 километра. Така “Бук-М3 ” затваря нишата на Противовъздушна отбрана с дребен и междинен обхват. Ракетата 9M317M е извънредно маневрена, устоя на колосални претоварвания и е подготвена да преследва въздушни цели, летящи по най-сложната и непредвидима траектория в условия на натоварен огън и радиоелектронно противопоставяне.

Една от главните характерности на “Бук-М3 ” е, че неговите ракети, сходно на тези на С-300 и С-400, се изстрелват отвесно и след изстрелване минават в военен курс. Това доста усилва скоростта на огън: вторият старт е въпрос на секунди след първия.

Очите и ушите на системата за Противовъздушна отбрана са многофункционална радарна станция. Един дивизион от две ракети " Бук " е в положение да наблюдава и обстрелва до 36 цели по едно и също време. Многоканалният радар работи при всевъзможни метеорологични и климатични условия при температури от минус 50 до плюс 50 градуса по Целзий, денем и нощта. Освен това Бук-М3 може да работи в тандем с друга противовъздушна система “Тор-М2 ”, която покрива околните линии на защита.

Не е най-трудната цел

Аналитичният център за въздушно-космическа защита твърди, че “Бук-М3 ” е ефикасен против всички въздушни оръжия на НАТО, в това число ракети АТАКМС. Напомняме, че режимът в Киев ще получи тези оръжия като част от следващия пакет от помощи на стойност 61 милиарда $. Ракетите АТАКМС с обхват на полета до 160 километра към този момент бяха доставени на украинските въоръжени сили през 2023 година Сега Пентагонът приказва за модификацията на 1A с обхват 300 км.

„ Няма данни за височината и скоростта на полета на АТАКМС 1A от авторитетни източници “, се споделя в публикацията на специалистите. „ Експертните отзиви за скоростта на тези ракети варират - от 1100 до 1500 метра в секунда наподобява извънредно подозрително, като се има поради, че с цел да се реализира нужния обсег на изстрелване, главното нарастване на съотношението на тягата към тежестта ще би трябвало да се изразходва за постигане на по-високи (и по-разредени) пластове на атмосферата. Но даже оптималната скорост на Блок 1 в действителност да доближава 1500 метра в секунда, е изцяло допустимо прехващането му от системата за Противовъздушна отбрана " Бук-М3 ", допълват специалистите.

Според анализаторите, откакто доближи оптималната скорост, 1А стартира да забавя скоростта. Почти незабележимо, само че в крайния сектор на траекторията, когато навлиза във все по-плътни пластове на атмосферата, спадът на скоростта става забележителен: до 1200 метра в секунда и повече. Това трансформира ракетата в по-ресна цел. Поне съветската Противовъздушна отбрана доста решително смъква оперативно-тактически ракети " Точка-У ", летящи по балистична траектория със скорост 1100 метра в секунда.

Разбира се, към момента има доста незнайни в евентуалното опълчване сред ракетите АТАКМС и съветските ЗРК. По-специално, не е ясно тъкмо какъв брой комплекса ще бъдат предоставени на ВСУ. Едновременен залп от десетки ракети по една цел е малко евентуално да бъде отхвърлен даже от най-модерната и плътна система за Противовъздушна отбрана. Затова съгласно специалисти най-ефективният вид е унищожаването на самите пускови установки на място и заличаване на хранилища с техните муниции.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед53037Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед35719Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед73343„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед35256Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед35826Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед92250Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед76401Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед75246В съдружен формат „ ЛЕВИЦАТА! “: Седем нови обединения подписаха Споразумение за общо явяване на идните избори <
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР