Съветникът от Съюз за Пловдив Димитър Чолаков е един от

...
Съветникът от Съюз за Пловдив Димитър Чолаков е един от
Коментари Харесай

Съветниците пишат декларации имат ли бизнес с общината

Съветникът от Съюз за Пловдив Димитър Чолаков е един от хората, които в близко време ще би трябвало да вземат решение въпроса дали да се разделят с бизнеса си, или с мястото си в локалния парламент. Чолаков е притежател на половината дялове във компания „ Автотранс 2000 ” ООД, демонстрира информация в Търговския указател. А тя обслужва линии 6, 10, 18 и 99 от градския превоз на Пловдив, т. е. има контракт с общината. С измененията в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, наложени от преходните и заключителните разпореждания на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, това към този момент е неразрешено.

Както „ Марица ” към този момент писа, точният текст гласи, че не може да общинският консултант да е " едноличен търговец, съучастник, акционер, член на директорски, контролен или надзорен съвет на комерсиално сдружение, което има подписани контракти с общината, в която е общински консултант, както и с търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия ". " Има си нормативни документи и всеки е задължен да ги съблюдава ", беше сбитият коментар на Чолаков пред " Марица ".

Той не е единственият консултант, който ще се изправи пред сходна алтернатива, само че оттук насетне всичко е въпрос на това, до каква степен имената на менажиращите  даден бизнес съветници попадат  сред притежателите и управителните органи на съответните компании.   

Според адвокати цитираната норма в закона не е прецизна и е противоречив въпросът дали съветниците, които са представители на общината в общото заседание на търговски сдружения с нейно присъединяване, са част от управителните органи. Но в случай че се одобри, че общото заседание е част от управлението на обещано сдружение, това ще засегне куп хора в локалния парламент на Пловдив. Шефката на групата на ГЕРБ Радослава Ташкова да вземем за пример е представител на общината в общото заседание на " Общинска банка " АД, Веселин Маневски - на " Свободна зона " АД, Ясен Михайлов - на " УМБАЛ Пловдив " АД и на „ Пълдин Туринвест ” АД, Вера Тоскова - на " Екологичен цех " АД, Гошо Къчков - на оповестеното в неплатежоспособност " Градски превоз " АД, Иван Вичков - на МБАЛ " Тракия " АД (дружеството по този начин и не заработи). Всички тези съветници са от ГЕРБ, а данните са от регистъра на комерсиалните сдружения с общинско присъединяване, оповестен на уеб страницата на градската администрация.

Въпросителни има и към шефовете на държавни компании, които също са съветници. Управителят на ВиК Спартак Николов е в командировка и не беше открит за коментар, а ръководителят на локалната конструкция на НКЖИ Гошо Къчков изясни пред " Марица ", че в случай че се постанова да се подписват контракти с общината, те се подписват на централно равнище.  

Извън обсега на ограничаването остават съветниците Николай Радев и Вихра Ерамян, макар че са шефове на общински учебни заведения - надлежно на Английската и Руската гимназия. Училищата обаче не са търговски сдружения. Същото важи и за отбор „ Тракия ”, чийто началник е съветничката Даниела Дженева.

Недомислията в закона

Недомислията в нормативния акт са доста, а съветниците би трябвало да подадат декларациите си до 23 февруари, преди да е призната наредбата за използване на закона и преди да е формирана Комисията за противопоставяне на корупцията. Така за някои текстове не е ясно по какъв начин тъкмо ще се ползват.  Например, когато се приказва за търговци,  които имат подписани контракти с администрацията, ясно е казано, че става дума за общината, в която съответният човек е консултант. Но в частта за " търговски сдружения с общинско присъединяване или с общински предприятия " това конкретизиране липсва. Иначе казано, може да става дума за всяка една от 265-те общини в страната, а освен за тази, част от чийто общински съвет е индивидът. " Ако би трябвало да прилагаме текста безусловно, би трябвало да приемем, че става дума за цялата страна. Нещата към момента не са ясни, само че бяхме на един семинар, на който получихме съвета да тълкуваме текста разширително ", разяснява обстановката председателката на Пловдивския общински съвет Савина Петкова.

Друг проблем е пред кого ще подават декларациите си съветниците и кой ще се произнася има ли спор на ползи. " В закона е казано " органът по желание ", а за кметовете и съветниците това са Общинските изборни комисии. Те обаче нямат непрекъснато настояща администрация, техника и пространства, а декларациите би трябвало и да се разгласяват. От друга страна, те са съставени  от представители на политическите партии и може и да не съберат кворум за решение. И може да се стигне до обстановката съветникът да е заявил несъответственост, а да не бъде взето решение той да бъде освободен ", разсъждава Савина Петкова.

Не на последно място са периодите, в които консултант в спор на ползи може да бъде заставен да напусне. Решенията на Общинските гласоподаватели комисии подлежат на обжалване пред административните  съдилища, а техните актове - пред Върховен административен съд. А във Върховен административен съд единствено за насрочване се чака по година и половина, т.е., до момента в който се стигне до такава степен, мандатът ще е приключил.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР