Съветът за национална сигурност на Гърция се събра днес на

...
Съветът за национална сигурност на Гърция се събра днес на
Коментари Харесай

Назрява скандал в Кипър

Съветът за национална сигурност на Гърция се събра през днешния ден на изключителна среща, управлявана от премиера Алексис Ципрас, поради обстановката в Източното Средиземноморие. На срещата ще бъде направена оценка на обстановката и ще бъдат координирани дейностите на Атина във връзка с турските сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър.

По-рано представител на кипърското държавно управление, отговаряйки на въпрос дали турският транспортен съд Phortistis е почнал сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър на запад от остров Пафос, разгласи, че държавното управление разполага с информация за това, само че той не е в положение да го удостовери. „ Никозия разполага с информация за превозването на материали и съоръжение, свързани със сондажните дейности, само че не е в положение да удостовери тази информация “, споделил представителят.

Вестник „ Филелефтерос “ написа през днешния ден на първа страница, че Република Кипър има съществени индикации, че Турция е почнала сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър, в западната част на острова. Ставало въпрос за превозването на цимент и материали, употребявани за задачите на сондажа, прибавя изданието.

В петък турският външен министър Мевлют Чавушоглу, базирайки се на турските дейности в Източното Средиземноморие, съобщи, че сондажният транспортен съд е почнал работа на запад от Пафос, добавяйки, че втори сходен турски транспортен съд, който в началото трябваше да отиде в Черно море, се насочва към същия регион. В същото изявление турският външен министър изрази мнението, че всичко ще бъде наред и че няма причина за угриженост за Средиземноморието, заявявайки, че „ откакто правата и ползите на всички са обезпечени от закона и те знаят за сондажа, няма да има проблем “.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР