Съветът на Европейския съюз прие затягане на контрола за преминаване

...
Съветът на Европейския съюз прие затягане на контрола за преминаване
Коментари Харесай

Съветът на ЕС прие затягане на граничния контрол в Шенген

Съветът на Европейския съюз одобри стягане на контрола за прекосяване през шенгенската граница, съобщи пресслужбата на институцията.

" За положителното действие на шенгенското пространство от значително значение е упражняването на засилен надзор по външните ни граници ", сподели естонският министър на външните работи Андрес Анвелт.

По думите му " системата за влизане/излизане ще способства за възстановяване на контрола по външните граници, по-добро идентифициране на лицата, пресрочили позволения период на престой, и подсилване на битката против тероризма ".

Новата система ще записва информация за влизането, излизането и отхвърли за влизане на жители на трети страни, преминаващи външните граници на шенгенското пространство.

Тя цели да се понижи забавянето при граничните инспекции и да се усъвършенства качеството им посредством автоматизирано пресмятане на позволения интервал за престой на всеки пътник; да се подсигурява систематичното и надеждно идентифициране на лицата, пресрочили позволения период на престой ; да се ускори вътрешната сигурност и битката с тероризма посредством даване на достъп на правоприлагащите органи до справките за минали пътувания.

Сега следва Съветът и Европейският парламент да подпишат признатия правилник. Очаква се новата система да стартира да действа до 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР