Съветът на Европейския съюз е одобрил проектопакета Мобилност, известен още

...
Съветът на Европейския съюз е одобрил проектопакета Мобилност, известен още
Коментари Харесай

Западна Европа все пак поряза България с пакета "Мобилност"

Съветът на Европейския съюз е одобрил проектопакета „ Мобилност ”, прочут още като пакета „ Макрон ”, заяви Нова тв. Това се е случило на онлайн съвещание. Промените, засягащи товарния автотранспорт, създават големи усложнения за превозвачите от Източна Европа, включително България. Приемането им е необяснимо -  в миг, в който международната стопанска система е в тежка рецесия, а придвижването на артикули е мощно затруднено от отраничения поради ковид. Само преди дни транспортният министър Росен Желязков съобщи, че не има вяра западните страни да се занимават с такива късогледи решения в сериозната обстановка.

„ Явно рецесията с ковид не е задоволителна на Европейски Съюз и реши да си сътвори още една – този път транспортна. Нямам пояснение. Имаше няколко разновидността, това беше най-лошият. Не чаках, че в този миг ще бъде повдигната тематиката ”, разяснява евродепутатът Андрей Новаков.

„ Този пакет не може да съществува в тази среда. При състояние, че се борим за „ зелени коридори ” и отваряне на тоалетните по автомагистралите, с цел да има къде водачите да си измият ръцете, няма по какъв начин да се приложи пакетът в този тип. Български и румънски превозвачи даже сега транспортират хапчета, маски, защитни дрехи за лекари в Италия, Австрия и Германия. Да се замислят какво ще се случи, в случай че тези водачи откажат да вършат курсовете. Европейски Съюз не може да се държи като мащеха за страните от Източна Европа ”, сподели евродепутатът.

Той посочи, че една трета от страните в Европейски Съюз са срещу пакета " Мобилност ". Новаков и още трима негови сътрудници са изпратили писмо до ръководителя на европейския парламент, в което упорстват измененията да не се разискват, до момента в който изключителното състояние не отпадне. „ И да не се случи, ще внесем нашите претенции, ще съберем подписи ”, съобщи Новаков. Според него и ЕК може да работи против пакета.

„ Преди няколко месеца Европейската комисия сподели, че в случай че пакет „ Мобилност ” бъде признат в сегашния му тип, тя ще го промени преди да е влезнал в действие, ще издаде ново законодателно решение, с цел да обезсили пакет „ Мобилност ”. Надявам се това да се случи ”, сподели Новаков. И акцентира, че България и още 5 страни са подготвени да се извърнат към Съда на Европейски Съюз, в случай че предложенията бъдат дефинитивно признати в настоящия им вид. 

Очаква се пакетът да бъде гласуван в отрасловата комисия  в Европарламента през май, а на второ четене в пленарна зала – през юни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР