Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали

...
Съветът на ЕС ще реши в последния възможен момент дали
Коментари Харесай

Срещата ЕС-Турция във Варна е под въпрос

Съветът на Европейски Съюз ще реши в последния вероятен миг дали ще се състои основната за българското председателство среща с турския президент Реджеп Ердоган във Варна. Това стана ясно от изявлението на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск. Туск разгласи, че решението дали Европейски Съюз ще взе участие в срещата ще се вземе на идващия Европейски съвет, който ще се състои на 22-23 март, а събитието е планувано за 26 март.

Причината е напрежението в Средиземно море и държанието на турския флот, който пречи в кипърските териториални води да бъдат осъществени изследвания за залежи на газ. Европейският съвет поддържа Кипър и Гърция по противоречивите въпроси с Анкара. Европейски Съюз приканва Турция да съблюдава интернационалното право, тъй като “делата й опонират на добросъседството “.

Европейският съвет приканва Иран и Русия да престанат поддръжката за насилието на режима на Башар Асад в Сирия. По въпросите на Европейски Съюз на днешната среща участниците са се обединили към потребността от повишение на разноските за битка с противозаконната миграция, защитата, сигурността, образованието.

В неделя вечерта ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи, че 14-15 страни са изразили подготвеност да усилят вноските си в общностния бюджет поради упования годишен дефицит от към 10 милиарда евро, генериран поради напускането на Англия.

Юнкер уточни, че в случай че Европейски Съюз резервира досегашните си разноски за доближаване и земеделие, останалите пера от бюджета би трябвало да бъдат съкратени съвсем на половина.

“Не ми харесва, само че би трябвало да има понижение в земеделската и кохезионната политика “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

В същото време Юнкер и Туск показаха изцяло противоположни оценки за издигането авансово на водещи претенденти за ръководител на Европейската комисия. Според Юнкер, в случай че този метод се употребява отново, то това би било по-демократично решение. Според Туск предварителното издигане на водещите претенденти не способстват за демокрацията.

Европейският съвет поддържа предлагането на Европейския парламент от 2019 година броят на евродепутатите да бъде 705 след напускането на Англия. Досега те бяха 751.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР