Румънското МВнР отбелязва, че решението е взето, тъй като дипломатът

...
Румънското МВнР отбелязва, че решението е взето, тъй като дипломатът
Коментари Харесай

Дипломат от посолството на Русия в Букурещ е обявен за персона но...

Румънското Министерство на външните работи отбелязва, че решението е взето, защото дипломатът е осъществявал действия, които опонират на Виенската спогодба от 1961 година за дипломатическите връзки.

 

По предписание на румънския външен министър Луминица Одобеску през днешния ден във ведомството е бил извикан и.д. ръководителят на съветското посолство в Букурещ, на който е било обявено решението на румънските управляващи.

Същевременно по-рано през днешния ден Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма заяви, че е задържала румънски жител, обвинен в шпионаж в интерес на Русия.

 

Това се случва за първи път в Румъния, показва Ройтерс.

 

Румънският жител е задържан през вчерашния ден по съмнение, че от 2022 година е следил и фотографирал придвижването на военни конвои на Румъния и на НАТО в региона на Тулча и е изпращал информацията на съветското посолство в Букурещ.

Апелативният съд на Букурещ е разпоредил 30-дневен прелиминарен арест на обвинения, който е разследван за измяна.

 

Той е обвинен, че е събирал информация от боен темперамент и е снимал бойна военна техника и напредването на боен личен състав в региона на границата с Украйна, а след това е предавал информацията на дипломати от съветското посолство в Букурещ. От дома му са конфискувани голям брой доказателства, заяви Дирекцията за следствие на закононарушенията на проведената престъпност и тероризма.

Окръг Тулча се намира в Делтата на река Дунав, на към 7 км от границата с Украйна. Оттам минават транспортни връзки към Украйна, отбелязва ДПА.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР