Целта на промените е да се постигне по-равномерно разпределение на

...
Целта на промените е да се постигне по-равномерно разпределение на
Коментари Харесай

ТЕЛК разпредели над 14 700 пациенти, решенията ще се взимат само ...

Целта на измененията е да се реализира по-равномерно систематизиране на работата на комисиите, с което да се подсигурява по-справедлив достъп на хората до тези услуги. По създание работата на лекарите в ТЕЛК не се трансформира, обясниха от Министерство на здравеопазването. Това обаче значи човек от София да попадне в Бургас да вземем за пример, а при потребност от разяснения и спомагателни документи това може да се окаже сериозен проблем. Лекари показват и че няма по какъв начин да имат доверие на сътрудници от различен град. " Като дойдат от различен град, аз въобще там не познавам експерти и не мога да кажа кой документ може би е меродавен и кой, вероятно, не е ", споделя пред БНР доктор Вергиния Тодорова.

Комисиите се задължават да се произнасят единствено въз основа на наличната здравна и друга документи, без да викат пациентите на клиничен обзор. Изключения ще се вършат в много ограничен кръг от случаи - при унищожена документи, когато човек не може да се достави с нужните документи, когато става въпрос за професионалния темперамент на болесттите и при условие от друга страна.

От през днешния ден има и едно от дълго време чакано облекчение - анулира се заверяването в картотеката на влезлите в действие експертни решения. Тези заверки са сменени с отбелязване в Електронната система за надзор на здравната експертиза на същите условия. Досега за част от институциите експертното решение важеше единствено с гриф, че е влезнало в действие.

На този стадий би следвало да проработят и съвсем двойно повече комисии за здравна експертиза, защото всяка общинска и държавна болница беше задължена да разкрие най-малко една. Новите звена обаче към момента не работят с пациенти, оповестяват пред БНР от здравното министерство. Не е ясно и дали всички звена са съумели да обезпечат задоволително експерти - още един въпрос, който поражда паники, както и дали са ги обучили. „ Кадри няма, никой не е подготвен, също така би трябвало да се постави изпит най-после и да имаме над 50% успеваемост по разглеждане на случаи, какви са тези случаи? Ние тук сме невролози и психиатри. Това значи, че нашата комисия би трябвало непрестанно да връща тези пациенти ”, сподели преди два дни пред Нова тв проф. Венета Божинова, шеф на поделение към МБАЛНП „ Свети Наум ”.

Заради липса на медицински личен състав и на искащи да работят в ТЕЛК, 20 от лечебните заведения у нас не съумяха да разкрият такива комисии, макар че са задължени. Сдружението на общинските лечебни заведения счита, че трудът е право, а не обвързване, по тази причина няма по какъв начин да попълнят комисиите при липса на искащи. Все отново скоро ще имаме 146 работещи комисии при 80 преди измененията.

Дотук опитите да се усъвършенства системата, в която в някои случаи има закъснение с години, не са дали безапелационен резултат. Регионалните здравни инспекции към този момент са длъжни да уведомяват служебното хората за нуждата от преосвидетелстване не по-късно от 4 месеца преди приключването на периода на решението. ТЕЛК пък имат 3 месеца да издадат новото решение и в случай че надвишават този период, това се смята за закъснение и валидността на остарялото решение ще се удължава до издаването на ново. Много хора обаче още не получават уведомителни писма, а доста комисии не съумяват да се вместят в 3-месечния период. Поради комплицираните процедури и присъединяване на доста институции, се стига и до спиране на права, въпреки да няма статистика какъв брой всеобщ е този проблем.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР