Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция. Решението в

...
Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция. Решението в
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция


Съветът на Европейски Съюз утвърди въвеждането на Истанбулската спогодба. Решението в Съвета на Европейски Съюз е признато с квалифицирано болшинство. За постигането на такова болшинство е нужна поддръжката на най-малко 15 от 27 страни (55 на сто), които съставляват
най-малко 65 на 100 от популацията в Европейски Съюз.
Конвенцията предвижда събиране на данни и повишение на осведомеността за прояви на принуждение над дами и девойки, както и оповестяването за закононарушение на разнообразни сходни прояви.
Присъединяването на ЕС към конвенцията
е част от напъните за реализиране на тъждество сред дамите и мъжете, се показва в известието. Насилието против дами е освен закононарушение, а и последна форма на дискриминация, вкоренена в неравенството сред половете. Насилието против дамите способства за поддържането и увеличението на тези неравенства, добавя Съветът на Европейски Съюз.
Конвенцията е първото интернационално средство,
ориентирано към унищожаване на насилието против дами, в това число девойки под 18-годишна възраст. Това принуждение е едно от най-честите нарушавания на човешките права по света. Всяка трета жена е била жертва на физическо или полово принуждение, осъществено най-вече от интимни сътрудници, се отбелязва в известието.
Истанбулската спогодба влезе в действие през
април 2014 г. и беше подписана от Европейски Съюз на 13 юни 2017 година. Съветът на Европейски Съюз и Европейският парламент са в развой на приемане на европейско законодателство за битка с насилието против дами и домашното принуждение. Предвижда се в Европейски Съюз да бъдат оповестени за закононарушение шерването на интимни изображения без единодушие, гениталното осакатяване на дами и тормозът онлайн,
се добавя в известието.
Европейският парламент гласоподава през май решение, с което даде единодушие Съветът на Европейски Съюз да завърши процеса по ратификация на Истанбулската спогодба.
Препоръката бе утвърдена с две обособени
гласувания с голямо болшинство – над 450 гласа от към 600 взели участие евродепутати. От всички български евродепутати единствен представителят на Вътрешна македонска революционна организация Ангел
Джамбазки гласоподава против решението.
Към септември 2022 година конвенцията е подписана от всички страни в Европейски Съюз и е утвърдена от 21 от тях. Само България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия към момента не са утвърдили конвенцията, се показва в текста. Извън Европейски Съюз Англия, Молдова и Украйна – в разгара на вилнеещата война – ратифицираха конвенцията през 2022 година, а Турция е единствената страна,
която се е отдръпнала от конвенцията.
Становището на Съда на Европейски Съюз от 6 октомври 2021 година удостовери, че Европейски Съюз може да ратифицира конвенцията, даже без единодушието на всички страни от Европейски Съюз. Затова Съветът на Европейски Съюз изиска и получи единодушието на Екологичен потенциал, с цел да завърши процеса.
Присъединяването на Европейски Съюз към Истанбулската спогодба
не освобождава страните от Общността от задължението да я ратифицират сами. Мнозинството в Екологичен потенциал прикани България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия да ратифицират конвенцията неотложно.
Не е ясно дали страните,
които не са утвърдили конвенцията, ще бъдат длъжни да я ползват след приемането на решение на ниво Европейски Съюз.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР