Следи от забранен китайски памук са открити в 19 процента

...
Следи от забранен китайски памук са открити в 19 процента
Коментари Харесай

Забранен китайски памук е открит в стоки в САЩ и по света

Следи от неразрешен китайски памук са открити в 19 % от извадка от артикули , продавани от американски и международни търговци на дребно през миналата година, демонстрира изследване, което акцентира провокациите при спазването на законите на Съединени американски щати, ориентирани към блокиране на вноса на памук, обвързван с насилствен труд в Китай, написа Ройтерс.

В изследването откриватели от анализаторите на естествените запаси - компанията за изотопни проби " Стратъм контейнер " (Stratum Reservoir) и ДНК лабораторията Applied DNA Sciences, са анализирали проби от облекла, памучни тампони и обувки от огромни търговци на дребно и платформи за електронна търговия. 

Учените са употребявали изотопно тестване, което може да свърже памука с съответни географски региони посредством анализиране на концентрацията на постоянни детайли като въглерод и водород, налични както в културата, по този начин и в средата, в която е отгледана, споделят специалисти. Те са тествали стоките за следи от памук от Синдзян, далечния западен район на Китай.

През 2021 година Съединени американски щати одобриха закон, с цел да предпазят своя пазар от артикули, евентуално опетнени от нарушавания на човешките права в Синдзян, където държавното управление на Съединени американски щати твърди, че Китай прави геноцид против уйгурските мюсюлмани.
Китай отхвърля злоупотреби в Синдзян, главен производител на памук, който също по този начин доставя огромна част от международните материали за слънчеви панели.

Защо е значимо

В продължение на години законодателите и комерсиалните организации се пробват да държат продуктите, създадени с насилствен труд, отвън веригата на доставки в Съединени американски щати. Но изследването демонстрира, че новият закон не е безусловно ефикасен.

Федерален отчет, оповестен през 2022 година, пресмята, че памукът от Синдзян съставлява почти 87 % от производството в Китай и 23 % от международното предложение през 2020 година и 2021 година Държави, в това число Виетнам, Камбоджа и Бангладеш (едни от най-големите производители на памучно облекло и потребителски артикули в света) към момента внасят огромни количества подготвен плат от Китай. След това той постоянно си проправя път до Съединени американски щати под формата на облекло, създадено от снабдители в тези страни, съгласно отчета.

В цифри

От 822 тествани продукта 19 % са имали следи от памук от Синдзян, показват откривателите. Проучването тества извадка от продукти от февруари 2023 година до март 2024 година

От продуктите, които са дали позитивен тест за памук от Синдзян, 57 % са били с етикети, твърдящи, че произходът на стоките е единствено от Съединени американски щати. При две трети от същите продукти се е открило, че памукът е бил разбъркан с памук и материали от райони отвън Синдзян.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР