Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония. Кандидатът на

...
Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония. Кандидатът на
Коментари Харесай

Първата жена президент на РСМ: Гордана Силяновска спечели убедителна победа срещу Пендаровски

Гордана Силяновска-Давкова е новият президент на Северна Македония. Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ победи досегашния президент Стево Пендаровски на президентските избори, като разликата сред двамата е 2 към 1 в интерес на Силяновска, съобщи БГНЕС. При съвсем 100% обработени бюлетини Силяновска печели 65,14% от гласове, а издигнатият от Социалдемократическия съюз (СДСМ) Пендаровски получава едвам 29,27% от вота на жителите.

„ Определям като скъпа поддръжката, която получих през днешния ден от жителите “, съобщи Силяновска, като добави, че няколко часа се е чудила „ с какво е заслужила тази голяма поддръжка “. Тя дефинира успеха като същински новаторски знак. Новият македонски държавен глава разгласи, че няма да се води от партийни ползи и правила, а ще остави необятно отворени вратите на своя офис.

Пендаровски, на собствен ред, призна провалянето си. В малко послание той поздрави, без да загатва, спечелилия в президентския избор и партията, която печели парламентарните избори. Той съобщи, че неговата идея за Европейска Македония не е получила задоволително поддръжка.

Бившият македонски министър председател и водач на СДСМ Димитър Ковачевски също поздрави Силяновска за изборната ѝ победа и призна тежкото проваляне, което е претърпяла партията му. Ковачевски прикани за привикване на вътрешнопартийни избори и разбор на тежката загуба.

Сръбският президент Александър Вучич поздрави Силяновска за успеха ѝ на втория тур. „ Поздравявам Гордана Силяновска-Давкова с избирането ѝ за президент на Северна Македония и ѝ поисквам да извършва сполучливо виновния дълг, който поема. Убеден съм, че ще продължим да работим дружно за подсилване на връзките сред Сърбия и Македония за прогрес и благополучие на нашите нации, както и разцвет на целия район ", сподели Вучич.

Унгарският министър председател Виктор Орбан също поздрави ВМРО-ДПМНЕ и Гордана Силяновска. „ Поздравления за ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски и Гордана Силяновска-Давкова за тяхната заслужена и историческа победа на днешните президентски и парламентарни избори в Северна Македония! Очаквам с неспокойствие да работим дружно, с цел да дадем нов подтик на процеса на присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз! ”, написа Виктор Орбан в персоналния си профил „ Екс “. 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР