Лидерът на протестното движение в Армения архиепископ Баграт Галстанян обяви

...
Лидерът на протестното движение в Армения архиепископ Баграт Галстанян обяви
Коментари Харесай

В Армения се появи таран за сваляне на Пашинян

Лидерът на протестното придвижване в Армения архиепископ Баграт Галстанян разгласи поддръжка за кандидатурата си за премиерския пост вместо Никол Пашинян. Галстанян стана главното лице на митинга след споразуменията сред Армения и Азербайджан за демаркация на границата. Защо духовникът се трансформира в основния опозиционер в страната и какви са възможностите му в борбата с Пашинян?

Политическите сили в Армения показаха предпочитание ръководителят на Тавушката епархия на Арменската апостолическа черква архиепископ Баграт Галстанян, който управлява митинги с искане за оставката на премиера Никол Пашинян, да стане претендент за министър-председател от протестното придвижване “Тавуш за Името на Родината ”. Както оповестява “Спутник-Армения ”, самият Галстанян заяви това в събота след среща с представители на опозиционни политически сили. По думите му той ще вземе дефинитивно решение за политическото си бъдеще след среща с католикоса (главата на арменската църква) на 26 май.

По думите му хората би трябвало да го предлагат и да одобрят кандидатурата му. В същото време политическите сили се съгласиха с предлагането му да не одобряват нито едно изказване. „ На масата седяха хора, които, за жалост, при други условия даже не биха се поздравили “, означи той.

Галстанян стана главното лице на митингите, почнали в края на април в отговор на предварителното съглашение сред Ереван и Баку за демаркация на обособен сектор от границата, в това число териториалната принадлежност на четири села, които сега са под арменски надзор. Очаква се до 15 май страните да подпишат протокол, описващ граничната линия, „ като се вземе поради изясняването на координатите въз основа на геодезически измервания на земята “. Предвиждаше се този развой да стартира със селата в региона на Тавуш. Съгласието на Ереван да трансферира част от териториите на Баку провокира митинги и блокиране на пътища в разнообразни райони на страната.

В началото на май Баграт Галстанян стартира шествие от региона на Тавуш до Ереван. По-късно той разгласи многохиляден протест на 9 май в столицата на площада на Републиката. Събитието беше проведено от придвижването „ Тавуш за родината “. На идващия ден архиепископът разгласи готовността на двете опозиционни фракции в Народното събрание „ Имам достойнството “ и „ Армения “ да стартират процедурата по импийчмънт на Пашинян, само че с цел да стартира процедурата, е належащо да бъдат уверени още 20 депутати.

Член на ръководещата партия " Граждански контракт " (контролира 71 места от 107 в парламента), началник на парламентарната комисия по външни връзки Саргис Ханданян, сподели предния ден, че Пашинян няма да подаде оставка по искане на опозицията, а идващите парламентарните избори ще се проведат през 2026 година

„ Много съм песимистичен по отношение на политическите вероятности на господин Галстанян. Има ли действителна поддръжка в обществото? Пашинян, откакто загуби войната през 2020 година, получи поддръжка от арменците година по-късно и още веднъж стана министър председател. Оценките на публичното мнение демонстрират, че повече от половината арменско население поддържа Пашинян “, отбелязва политологът Юрий Светов.

По думите му министър председателят се преценява с настроенията на арменското общество, което желае мир, а не война. „ Той е подготвен да пожертва всичко, с цел да може Армения, когато се освободи от споровете, да бъде призната в Европейския съюз и НАТО. Той води политика към подписване на кротичък контракт с Азербайджан “, добави специалистът.

„ Много хора в Армения възприемат кандидатурата на Галстанян като най-хубавата, защото той не е представител на никоя политическа мощ и е подготвен да работи с всички. Той е доста харизматична персона и се трансформира в доверена консенсусна фигура. Той е представител на Църквата, която играе сплотяваща роля през цялата история на Армения “, споделя арменският политолог Грант Мелик-Шахназарян, началник на аналитичния център „ Восканапат “.

Експертът назова главния проблем по пътя на Галстанян към премиерския пост съществуването на двойно поданство, което му не разрешава да кандидатства за тази позиция. Архиепископът има канадски паспорт. „ За да може Галстанян да се класира за поста министър-председател, ще би трябвало да се промени конституцията. За това няма потребност от референдум, всичко е в пълномощията на Народното събрание. Но този развой може да бъде дълъг и ще изпрати неприятно обръщение, че главният закон е изменен, с цел да дава отговор на един човек. Затова е допустимо да се появи още един претендент, който ще стане прочут в идващите дни “, добави представителят.

Светов е уверен, че въпросът с двойното поданство на Галстанян няма значение, в случай че архиепископът няма всеобща поддръжка. „ Пашинян не би трябвало да се отписва, той продължава да управлява разследващите служби и армията. В арменския парламент няма кой да организира процедурата по импийчмънт, там болшинството стои зад партията на Пашинян. Той към момента се поддържа от гигантските арменски общности в Русия, Франция и Съединени американски щати “, акцентира специалистът.

Реториката на Галстанян, уверен е Светов, слага под подозрение политическото му бъдеще. „ Архиепископът каза, че дава на Пашинян час да подаде оставка. Може да се каже по този начин, в случай че имаше войска зад тила си. Часът от дълго време е минал и нищо не се е трансформирало “, добави специалистът. Мелик-Шахназарян обаче акцентира, че в арменското общество фигурата на Пашинян се счита за залязваща.

„ Очевидно е, че връзката на Пашинян с народа към този момент не съществува, популацията не го възприема като собствен водач. Единственият му късмет да задържи властта е със мощ - да потуши всички митинги. Но това към този момент няма да се получи, тъй като мащабът на недоволството в Армения надрасна всички граници на вероятното. Вече има убеденост, че в отговор на дейните дейности на премиера хората на всички места ще стартират всеобщи акции на непокорство, вследствие на което Пашинян ще загуби властта си “, е уверен специалистът.

Според него даже измежду депутатите от ръководещата партия има огромна угриженост за вероятни всеобщи вълнения, за което свидетелства кореспонденцията сред политици, изтекла в интернет. „ Ако опозицията работи в тази посока, тя ще успее да пречупи съпротивата на проправителствените депутати “, уверен е Мелик-Шахназарян.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28275Саймън Ципис: Англо-саксонците постоянно съумяват да оставят анти-система на системата, която напускатАлтернативен Поглед11791 " ЛЕВИЦАТА! " с политически десант в 10-МИР-Кюстендил - В.Вацев, Р.Петков-АБВ и Р.Петков-Алтернативен Поглед12557 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед110050Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед16872 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед110050Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за / Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР