Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е

...
Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на Европа и Ден на победата

Денят на Европа, празнуван на 9 май всяка година, е отдаден на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата, в която се излага неговата концепция за нова форма на политическо съдействие в Европа, която би направила войната сред европейските нации немислима. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което през днешния ден назоваваме Европейски съюз.

Ден на успеха

Денят на Европа няма по какъв начин да не е обвързван със 79-годишнината от Деня на успеха на Съветския съюз над нацистка Германия.

9 май е денят , в който означаваме и успеха над хитлеро-фашизма във Втората международна война. Днес се навършват 79 години от успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.



Установен е с декрет на президиума на Върховния Съвет на Съюз на съветските социалистически републики от 8 май 1945 година като се е чества всяка година на 9 май. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики денят на Победата остава формален неработен ден в Русия и редица някогашни Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан.

През 2000 година Кнесетът приема закон за ветераните от Втората международна война и от този момент Денят на Победата е формален празник в Израел. Следва да се означи, че Съюзниците от войната празнуват на разнообразни дати.

Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия.

Студената война в допълнение разделя някогашните съдружници, тъй че в Европейския съюз и Съединени американски щати Денят на успеха над Германия се чества на 8 май, а в Съюз на съветските социалистически републики - на 9 май.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР