Състоянието на бъбречна недостатъчност се характеризира с невъзможност на бъбреците

...
Състоянието на бъбречна недостатъчност се характеризира с невъзможност на бъбреците
Коментари Харесай

Забранени храни при бъбречна недостатъчност

Състоянието на бъбречна непълнота се характеризира с неспособност на бъбреците да извършват функционалностите си по филтриране на кръвта и урината. Две са разновидностите на това заболяване – остра и хронична непълнота.

Докато първата е краткотрайна и обратима, то другата е трайна. Независимо от типа на бъбречната непълнота, в случай че диагнозата е сложена, към този момент би трябвало да се съблюдават някои съществени правила по отношение на всекидневието и най-много храните, които да се употребяват.

Основното в храненето при болести на бъбреците е изключването на солта от храната. Ето кои са и другите неразрешени храни при бъбречна непълнота.

Абсолютно неразрешени са консервираните зеленчуци поради съдържащите се в тях субстанции, които затормозеният от заболяването бъбрек не може да преработи.

Към тази група спадат и саламите, пушените и консервирани меса, бялото саламурено сирене, кашкавалът, океанската риба, солената извара, киселото зеле, туршиите, белтъците. Повечето от изброените артикули са неразрешени за консумация заради високото си наличие на сол.

 Туршия

Белтъците от своя страна също затормозяват работата на бъбреците, тъй че храните на тази основа също би трябвало да бъдат лимитирани. Всеки подобен артикул със наличие от 5 до 10 % белтъчини е изцяло неразрешени.

Такива са мозък, бъбреци, свински пържоли, шунка, гъска, миди, изсъхнало мляко, яйчен белтък, сирена, орехи, бадеми и лешници.

В забранителния лист влизат също по този начин зрелият боб, зрелият грах, сухите гъби, говеждото, овчето, агнешкото, свинското месо. Не би трябвало да се употребяват и черен дроб, дивеч, всевъзможни риби, шоколад, какао, сладолед и кашкавал.

Сред растителните артикули неразрешени храни са репичките, киселецът, аспержите, спанакът, магданозът. Също по този начин, още веднъж с концепцията да не се затормозява бъбречната функционалност, противопоказна е потреблението на лук, чесън, пипер, горчица и всички люти подправки и билки.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР