Също като възрастните, и децата могат да страдат от неврологични

...
Също като възрастните, и децата могат да страдат от неврологични
Коментари Харесай

Неврологични проблеми при децата и техните решения

Също като възрастните, и децата могат да страдат от неврологични проблеми. Те могат да бъдат вродени или да се развият по-късно. Тези проблеми би трябвало да бъдат лекувани допустимо най-скоро. В лечебни заведения Acibadem в Турция и най-сложните мозъчни болести в детска възраст се лекуват сполучливо от екипа на детския неврохирург проф. доктор Мемет Йозек. В Acibadem сполучливо се оперират над 600 бебета и деца годишно от целия свят.

Проф. доктор Мемет Йозек, някогашен президент на Европейското сдружение по детска неврохирургия (ESPN), има изключителна кариера в детската неврохирургия. Това е комплицирана област на медицината за множеството лекари, даже за някои неврохирурзи. Но милиони деца по света, които страдат от мозъчни болести като детска церебрална парализа (ДЦП), мозъчни тумори, епилепсия, хидроцефалия, спина бифида или краниосиностоза, се нуждаят от такива експерти. Тези болести имат съществени последици. Някои деца могат да развият неврологични дефицити, липса на мозъчен потенциал. Други не могат да вървят или да приказват. Ако не се лекуват, децата с мозъчни тумори в последна сметка могат да изгубят живота си. По целия свят има стеснен брой детски неврохирурзи, които лекуват тези деца. Проф. Мемет Йозек, който е началник на Катедрата по неврохирургия в Университета Acibadem, е знаменит хирург в тази здравна област. Освен че изнася лекции на студенти по медицина, стажанти и специализанти, той лекува деца от цялостен ​​свят в лечебните заведения на Acibadem Healthcare Group, Истанбул, Турция.

Церебрална парализа и спастичност

Церебрална парализа или ДЦП е неврологично разстройство, което визира придвижванията на тялото и мускулната съгласуваност. То се предизвиква от мозъчно увреждане, което се случва преди или по време на раждането на бебето, или през първите няколко години от живота. Най-честата причина за церебрална парализа е дефицит на О2 по време на раждането, което може да докара до неврологични дефицити.

Церебралната парализа нормално поврежда тези области от мозъка, които управляват физическите придвижвания, и може да докара до други здравословни проблеми свързани със зрението, слуха и говора, както и усложнения при образование.

Спастичността най-често е породена от ДЦП. При тези деца мускулите са сковани, а ходенето затруднено.

Лечение на церебрална парализа

Церебралната парализа не може да бъде изцяло излекувана. Въпреки това, вярното лекуване може да понижи равнището на спастичност и по този начин да се усъвършенства качеството на живот при пациентите. Лечението може да включва физиотерапия за понижаване на сковаността и повишение на подвижността. Хирургичната интервенция също може да усъвършенства положението. В Acibadem се правят разнообразни типове интервенции за лекуване на детска церебрална парализа: селективна дорзална ризотомия, инжекции с ботулинов токсин, селективна невротомия, дълбока мозъчна стимулация и интратекална баклофенова помпа. Изборът на уместно лекуване зависи от етиологията, клиничното положение и възрастта на пациента. След интервенцията равнищата на болежка и спастичност понижават, а гъвкавостта на ръцете, моделите на вървене и подвижността се усъвършенстват.

Специалистите в Acibadem ползват мултидисциплинарен метод в лекуването на церебрална парализа. Екипът включва физиотерапевт, детски неврохирург, ортопед и детски невролог, които преглеждат пациентите дружно и взаимно възнамеряват лекуването. До момента в Отделението по детска неврохирургия на Acibadem са осъществени над 1500 интервенции при деца със спастичност.

Мозъчни тумори в детска възраст

Мозъчните тумори съставляват почти 20% от всички онкологични болести, диагностицирани в детска възраст. Те могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Туморите на мозъка в детска възраст за жалост по-често са злокачествени. Най-често срещаните от тях са медулобластомите. Това е недоброкачествен израстък и се появява в зона, където са ситуирани дребният мозък и мозъчният дънер. Може да засегне мускулната съгласуваност и придвижванията на детето.

„ Лечението на мозъчни тумори при деца изисква образование и опит съответно в педиатричната неврохирургия на високо равнище. Тези болести са неповторими. Интересно е, че някои типове тумори не се следят при възрастни, а някои от туморите, откривани при възрастни, не се диагностицират при деца. Детският мозък е разрастващ се орган. При възрастните знаем, да вземем за пример, коя е мозъчната област, виновна за придвижването на краката и артикулирането на речта, само че те могат да бъдат ситуирани другаде при децата. В Acibadem предоставяме профилирано лекуване на мозъчни тумори в детска възраст с нашия умел педиатричен неврохирургичен екип и модерни медицински технологии “, споделя проф. Йозек.

Лечение на мозъчни тумори при деца

Лечението на мозъчни тумори при деца е комплицирано. Известно е, че има три благоприятни условия: хирургия, лъчетерапия или радиохирургия, и химиотерапия. Ако мозъчният израстък е незлокачествен, той евентуално ще бъде изцяло отхвърлен по време на интервенцията. Тъй като доброкачествените тумори не се инфилтрират в здравите мозъчни тъкани, те нямат податливост да се появяват още веднъж след интервенцията, в случай че целият израстък е безвредно отхвърлен.

От друга страна, злокачествените тумори на мозъка са по-склонни да се инфилтрират в естествените мозъчни тъкани. Затова те по-често предизвикват признаци и затруднения. Освен хирургията, лъчетерапията и химиотерапията имат основна роля в лекуването на злокачествени тумори.

„ Имаме страховит екип за лъчетерапия и детска онкология. С тях обсъждаме в детайли положението на всеки пациент, с цел да изготвим подобаващ проект за лекуване “, разяснява проф. Мемет Йозек.

Епилепсия при деца

Епилепсията е неврологично заболяване, което визира невроните при деца. Тя се предизвиква от необикновени електрически сигнали в мозъка. Заболяването води до непредизвикани пристъпи, понижено качеството на живот и се отразява на триумфа в учебно заведение. Наблюдава се по-често при дребни деца, в сравнение с при възрастни. Приблизително 4-5% от всички деца имат пристъп в даден миг от детството си. Около 1% от децата се диагностицират с епилепсия.

Лечение на епилепсия

Обикновено епилепсията може да се управлява с медикаменти. Има разнообразни антиепилептични лекарств и в случай че едно от тях не може да реши казуса, лекарят може да предпише друго. Въпреки това, 1 от 4 деца страдат от резистентна форма на епилепсия. В тези случаи гърчовете не стопират, без значение кое лекарство се ползва. Пристъпите обаче би трябвало да бъдат прекратени незабавно, тъй като тези деца са изложени на нараснал риск от физическо пострадване по време на пристъп. Мозъкът на детето е разрастващ се орган и избран брой кафези умират при всеки припадък. Така мозъкът на децата не може да се развие обикновено. В тези случаи хирургичната интервенция може да бъде подобаващ вид. В взаимозависимост от случая, при децата могат да се приложат три оперативни метода: резективна хирургия, при която се отстранява съответната зона в мозъка, от която стартират пристъпите; корпус калозотомия за спиране връзката сред хемисферите, и стимулация на вагусовия нерв, при която се вгради устройство за надзор на електрическите импулси, свързани с пристъпите.

Хидроцефалия

Хидроцефалията съставлява струпване на течност в мозъка. Това е постоянно срещан присъщ неврологичен недостатък. Наблюдава се при 2 от всеки 1000 деца в света. Проявява се с струпване на прекалено количество гръбначно-мозъчната течност в мозъчните кухини. В разследване от това могат да бъдат наранени мозъчните функционалности на детето. В ранна детска възраст хидроцефалията се открива от фамилията или педиатъра заради макроцефалия, т.е. необичано огромна глава. Педиатричната хидроцефалия рядко се развива в ранна детска възраст, детството или юношеството.

Лечение на хидроцефалия

Вече повече от 25 години в Отделението по детска неврохирургия на Acibadem хидроцефалията се лекува с ендоскопски способ. При тази процедура детският неврохирург вкарва в мозъка камера с диаметър 2-3 мм и ендоскопски принадлежности. Прави се дребен отвор в основата на трети вентрикул и се основава път за оттичане на непотребната течност. В резултат, гръбначно-мозъчната течност се води към област, където може да се всмуква още веднъж от тялото. Тази процедура се назовава ендоскопска тривентрикулостомия.

„ Ние използваме доста по-тънки и усъвършенствани ендоскопи. Можем да оперираме пациентите и да ги изпишем на идващия ден. Ако диагнозата хидроцефалия е сложена рано, детето може да победи заболяването без трайни увреждания “, изяснява проф. Мемет Йозек.

За спомагателна информация и консултация:

Тел. 02 851 1228





 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР