Съществуват безброй теории и предположения, свързани с храните, но тази,

...
Съществуват безброй теории и предположения, свързани с храните, но тази,
Коментари Харесай

Кара ли ни яденето на сирене да сънуваме кошмари?

Съществуват безчет теории и догатки, свързани с храните, само че тази, че яденето на сирене провокира кошмари, е една от най-разпространените, а за някои хора е и измежду най-абсурдните. Независимо дали сте я чували като дребни или не, тя несъмнено се води известна.

Идеята, че сиренето по някакъв метод води до сънуването на кошмари при хората, е изненадващо спорна. Някои хора са безусловно уверени, че тя е вярна, до момента в който други считат, че това са цялостни нелепости, написа vesti.bg.

Когато става въпрос за обичани тематики за диалог, храната и храненето са много високо в листата. Повечето от нас прекарват най-малко известно време всеки ден, говорейки за това какво и по какъв начин ядат. И това въобще не е изненадващо, когато се замислите. Пиенето и храненето са основна част от човешкото прекарване, тъй че е разумно да обичаме да описваме за тях.

Както при всяко друго нещо, всеки има мнение за храната, която приема. Всеки има какво да каже за това кое е потребно за вас и кое не, тъй че може да е мъчно да се направи разлика сред факт и мнение.

Теории

Макар че има доста теории за храната, които се основават на солидни научни знания, има и други, които в най-хубавия случай могат да бъдат разказани като приказки на остарели дами.

Идеята, че сиренето провокира кошмари, е спорна. Някои хора се кълнат, че това е вярно; че яденето на сирене и бисквити след вечеря ви прави по-уязвими към кошмари.

Други хора считат, че това е цялостна нелепост, просто нещо, което някой е измислил, тъй като му е било скучно, тъй като на пръв взор няма никаква връзка сред хранителния артикул и съня.
Нека един път вечно да решим въпроса: в действителност ли сиренето провокира кошмари?
Идеята, че сиренето провокира кошмари, може да се наблюдава до 1964 година, когато откривател прави наблюдаване, което поддържа теорията. Изследователят забелязал, че негов пациент престанал да сънува кошмари, тъкмо когато спрял да яде сирене чедър всяка вечер.

След това през 2005 година Британският съвет по сиренето, който към този момент не съществува, финансира изследване, което прави два извода за връзката сред сиренето и сънищата.

Проучването стига до заключението, че синьото сирене провокира кошмари, а чедърът кара хората да сънуват известни персони.

Проучването на Британския съвет по сиренето не е научно обосновано и в действителност няма подобаващи доказателства, че сиренето предизвиква кошмари.

Но може да се окаже, че самото битие на слуха го кара да бъде правилен, както допуска един професор по психиатрия от университета в Монреал. По думите на професор Торе Нилсен: " Самото познание, че сиренето въздейства на кошмарите, може да провокира сънища, тъй като хората са внушаеми. "

През 2015 година Нилсен организира изследване, което демонстрира, че сиренето може да провокира кошмари заради високото наличие на лактоза. В изследването групата храни, за които най-често се оповестява, че провокира неприятни сънища, са млечните артикули.

Лактозата провокира признаци като газове и отичане на корема, изключително при хора с нетърпимост, и това може да повлияе на сънищата, защото те реагират на такива признаци.

Но единствено 17% от интервюираните фактически са декларирали, че усещат, че сънищата им са повлияни от това, което ядат.

Всъщност концепцията, че млечните артикули въздействат негативно на сънищата, би противоречала на дългогодишното разбиране, че пиенето на краве мляко благоприятства положителния сън.

Друго допустимо пояснение на убеждението, че сиренето предизвиква кошмари, е фактът, че то постоянно се употребява след вечеря, изключително в Европа.
Нарушаване на съня
Приемането на храна късно вечер може да наруши съня. Това е по този начин, тъй като процесът на храносмилане основава топлота, а температурата на тялото би трябвало леко да се намали, с цел да можем да спим умерено.

Експертите предлагат да не се яде директно преди лягане. За хората, които просто не могат да устоят на среднощното похапване, се пробвайте да изберете леки храни, които няма да попречат на положителния сън.

Съществуват и оферти, че други фактори, свързани с храненето, могат да повлияят на качеството на съня ни. Да заспите гладни или жадни, да вземем за пример, може да бъде неприятна концепция.

Възможно е също по този начин преяждането или прочувственото хранене да оказват въздействие върху сънищата ни, само че за това са нужни спомагателни проучвания.
Обобщение
Въз основа на наличните проучвания наподобява, че няма доста доказателства в поддръжка на теорията " сиренето предизвиква кошмари ". Все отново наподобява ясно, че наличието и моделът на храненето ни могат да повлияят на качеството на съня ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР