Съществуването на местни олигархични мрежи, свързани с руски предприятия в

...
Съществуването на местни олигархични мрежи, свързани с руски предприятия в
Коментари Харесай

Олигарси, свързани с руски компании, завладяват държави от Западните Балкани

" Съществуването на локални олигархични мрежи, свързани с съветски предприятия в енергийния бранш, е един от най-видимите белези за необяснимото генериране на благосъстояние, което се употребява постоянно за вложения в недвижимо имущество и финансови активи. По този метод тези неофициални мрежи реализират по-голямо въздействие върху националните държавни управления, което в композиция с управническите дефицити и нереформираните публични системи води до завземане на страната. "

Това се споделя в отчета на Центъра за проучване на демокрацията, озаглавен " Оценка на съветския стопански отпечатък в Западните Балкани. Рискове от корупция и завземане на страната ". Той бе показан във Вашингтон и обгръща Македония, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора за интервала 2005-2016 година

Доклад на ЦИД за съветския стопански отпечатък в Западните Балкани

Пакетът от главен и четири национални отчета излиза дни преди оповестяването на 6 февруари от Европейската комисия на нова тактика за Западните Балкани. Целта ѝ е да даде по-ясна вероятност за консолидираното на целия полуостров в Европа. Освен това евроинтеграцията на региона е измежду главните цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Заключението на ЦИД е, че съветският стопански отпечатък е най-силен в Черна гора , където съветските директни вложения доближават 30% от Брутният вътрешен продукт.

В Сърбия и Босна и Херцеговина той е съвсем идентичен - към 10% от сръбския Брутният вътрешен продукт и над 8% в босненския. Но в тази ситуация с Босна и Херцеговина има значима специфичност - съветските вложения са съсредоточени в Република Сръбска и от там през 2014 година (последната, за която има данни) са направлявали 39% от корпоративния оборот на задгранични компании, опериращи на цялата територия на федерацията.

Македония е минимум наранена, тъй като тук директните задгранични вложения от Русия са едвам към 1% от Брутният вътрешен продукт.

 Дял на съветските директни задгранични вложения като дял от Брутният вътрешен продукт на всяка от четирите оценени стопански системи.
Дял на съветските директни задгранични вложения като дял от Брутният вътрешен продукт на всяка от четирите оценени стопански системи.

В безспорни измерения съветските вложения в региона са се нараснали през последното десетилетие с над 3 милиарда евро. Но действителният стопански отпечатък на Русия като дял от цялата стопанска система на Западните Балкани се е свил или е стагнирал след налагането на глобите поради анексирането на Крим през 2014 година, споделят създателите.

Западните Балкани се трансфораха в един от регионите, в които Русия все по интензивно се пробва да наложи и възвърне наличието си и ние се опитваме да подобрим разбирането за резултата от взаимоотношението сред наличните неналичия в ръководството и притока на властнически капитал, допълват от ЦИД.

За задачата са определени 3 знака:

- корпоративен отпечатък , т.е. процентният дял на оборота на следени от съветски жители компании в целия оборот на съответната стопанска система (макар че е допустимо и някои огромни компании с неизяснена до дъно благосъстоятелност също да са руски)

- директни задгранични вложения , т.е. делът на съветските в Брутният вътрешен продукт на страната

- двустранна търговия , т.е. съветският дял в проценти от общия експорт и импорт на страната (с фокус върху петрола и газа).

" Понеже съветският бизнес е състеродоточен в малцина стратегически браншове - банки, енергетика, металургия и парцели - четирите дребни и енергийно подвластни страни остават в слаби позиции пред съветски напън ", се споделя още в текста. " Прекалената взаимозависимост от съветски импорт, комбинирана с експанзията на съветски капитал, направи държавните управления от Западните Балкани изключително податливи на напън по стратегически въпроси, свързани освен с енергийното нашарване и либерализиране, само че и със глобите против Русия и с разширението на НАТО и Европейски Съюз. "

 Дял на съветските доходи от всички доходи в стопанските системи на четирите страни от Западните Балкани.
Дял на съветските доходи от всички доходи в стопанските системи на четирите страни от Западните Балкани.

Движеното от икономическо наличие завземане на страни нямаше да е толкоз проблематично в региона, в случай че не беше известният напън от Кремъл над съветския частен бранш. Резултатът е, че държавно-частните мрежи към този момент не са единствено принадлежности за персонално обогатяване и стопански опортюнизъм, само че и за координирано политическо въздействие, се показва в отчета.

" Справянето с недостига на господство на закона и слабите демократични и пазарни институции в Западните Балкани е доста значимо за ограничение резултата от така наречен разяждащ капитал - средства, идващи от недемократични страни като Русия, които по едно и също време се възползват от - и в допълнение ускоряват - провокациите пред тези борещи се демокрации. Руската интервенция в региона ускори във вътрешен проект пространството за политически опортюнисти, опитващи се да избегнат използването на нужните промени, изключително тези, свързани с върховенството на закона и премахването на властнически трендове. В резултат се подкопават гражданското общество, отслабват се медиите и това води до оттегляне от демокрацията и закъснение на стопанската система. "

Използваните от Русия средства са известни:

- политически напън
- " мека " мощ, в това число културни, медийни и религиозни акции
- стопански лостове - от надзор и придобиване на значими енергийни активи до финансиране на политиески партии и медии
- съгласуван разказ от Кремъл, целящ подкопаване на европейските полезности.

" Всичко това попада на плодородна почва - нестабилни институции за ръководство и правда, систематична и съществуваща от години корупция в администрацията и на политическо ниво. Всичко това постоянно води до завземане на политиката, регулаторните режими и даже на страната.

Нещо повече - сместта от слаби институции и клептократични трендове плюс медийна агитация и геополитически напън от Русия (но и от други страни), накара доста от държавните управления в региона да одобряват политики, несъвместими с националната им сигурност или ползите им за развиване. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (117)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР