САЩ затегнаха примката от санкции срещу Иран, като наложиха нови

...
САЩ затегнаха примката от санкции срещу Иран, като наложиха нови
Коментари Харесай

САЩ стягат примката от санкции около Иран

САЩ стегнаха примката от наказания против Иран, като постановиха нови върху петролния, банковия и транспортен бранш и изключиха краткотрайно 8 страни, които ще продължат да купуват ирански нефт - Китай, Гърция, Индия, Италия, Турция, Южна Корея, Тайван и Япония. Някои от тези страни са съществени консуматори на петрол от Иран, който членува в Организацията на страните-износителки на нефт (ОПЕК).

Санкциите обгръщат 50 ирански банки и подразделения, над 200 души и плавателни съдове в корабоплаването на страната, както и иранската национална самолетна компания Иран еър (Iran Air) и над 65 от самолетите й.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи през днешния ден, че над 20 страни към този момент са понижили вноса си на нефт от Иран, ограничавайки покупките си с над 1 милион барела на ден.
Съгласно законите на Съединени американски щати правото на изключение може да се дава за период до 180 дни.

След като Вашингтон разгласи решението си, интернационалната разплащателна система СУИФТ (SWIFT) също съобщи, че стопира достъпа на някои ирански банки до мрежата си. Тази мярка, въпреки да поражда страдание, бе взета в полза на стабилността на международната финансова система като цяло, обясниха от СУИФТ, чиято централа се намира в Брюксел.

Администрация на Съединени американски щати остави отвън американските наказания против иранския петролен и енергиен бранш иранската АЕЦ " Бушер " и още два нуклеарни плана в Иран, сподели още Помпео.

" Решихме да предоставим краткотрайно и тясно ориентирано изключване от глобите, което ще разреши да бъдат продължени три плана (...) Бушер е измежду тях, уточни Помпео. - Иранският режим има избор: или да направи завой на 180 градуса, като се откаже от противозаконния си курс и да се държи като естествена страна, или да се сблъска със срив на стопанската система. "

Иранската АЕЦ се строи и модернизира от съветската корпорация " Росатом ", която стартира строителството на АЕЦ " Бушер-2 ". Споразумението за иранската атомна стратегия включва проекти за две атомни централи, които се чака да влязат в употреба след 10 години, като строителството на втората трябваше да стартира тази година.

Проектът ще коства към $10 милиарда и новите уреди ще бъдат с мощ 1057 мегавата. Единствената към този момент АЕЦ " Бушер " създава 1000 мегавата и бе пусната през 2011 година с съветска помощ. През есента на 2016 година България предложи на Иран да купи съветското й съоръжение за АЕЦ " Белене ", за което бяхме принудени да платим над 660 милиона евро след решение на интернационален арбитраж. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР