САЩ застанаха зад самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан

...
САЩ застанаха зад самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан
Коментари Харесай

САЩ застанаха зад Гуайдо в операция „Свобода”

САЩ застанаха зад самопровъзгласилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо, откакто отиде до военна база в Каракас, с цел да разгласи края на режима на сегашния водач Николас Мадуро, оповестяват международни организации.

По-рано през днешния ден Гуайдо разгласява видео с апел към венецуелските военни, както и към жителите, да излязат по улиците на столицата Каракас, с цел да подсигуряват " окончателното преустановяване на узурпацията " на Мадуро. Според него Мадуро нелегитимно заема президентския пост, защото го е спечелил с изборни фалшификации.

Днес краткотрайният президент Хуан Гуайдо разгласи начало на интервенция " Свобода ". Правителството на Съединени американски щати изцяло поддържа венецуелския народ в устрема му за независимост и народна власт. Демокрацията не може да бъде победена, написа в " Туитър " държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео.

В същото време бразилското държавно управление съобщи, че страната поддържа демократичния преход във Венецуела и чака венецуелската войска да застане зад Гуайдо. Местни медии оповестяват, че президентът на Бразилия Жаир Болсонару привиква изключителна среща за Венецуела.

Колумбия също поддържа Гуайдо.

По-рано " Ройтерс " заяви за пукотевица до военната база " Ла Карлота ". Свидетели описаха, че са чули пукотевица на проява, ръководена от Гуайдо до базата, откакто по-рано той прикани бойците да се причислят към него.

Според очевидците мъже в униформи, които са придружавали Гуайдо, са влезели в престрелка с бойци, поддържащи Мадуро.

По-късно Гуайдо и съпътстващите го са се изтеглили от региона въз основата в Каракас.

Междувременно съветският президент Владимир Путин е разискал обстановката във Венецуела в Съвета за сигурност на страната.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Путин е повдигнал тематиката за актуалното развиване във Венецуела по време на планувано съвещание на Съвета за сигурност.

Песков добави, че срещата е " обърнала доста внимание на популяризираната медийна информация за опити за прелом в тази страна ".

Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на всеобщи митинги Гуайдо се самопровъзгласи за краткотраен президент. Той беше приет за законен президент от Съединени американски щати, редица страни от Латинска Америка и Европа. Русия, Китай, Турция и няколко други страни поддържаха Мадуро. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР