САЩ смятат, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети,

...
САЩ смятат, че Украйна всъщност няма нужда от бойни самолети,
Коментари Харесай

САЩ: Украйна няма нужда от бойни самолети, изпращаме ракети “Стингър“

Съединени американски щати считат, че Украйна в действителност няма потребност от бойни самолети, с цел да се брани от съветските офанзиви, и ще ѝ доставят повече отбранителни системи земя-въздух, заяви Франс прес.

" Самолетите не са това, от което имат най-много потребност сега украинските ни сътрудници ", съобщи пред публицисти представителят на американската дипломация Нед Прайс.

Анализът на разрушенията, породени от Русия в украински райони, демонстрира, че те се дължат основно на ракети и артилерийски снаряди. Самолетите не са най-подходящи за защита от тези оръжия, изясни той.

Според Прайс украинската войска към момента разполага с редица самолетни ескадрили, годни за хвърчене.

Той добави, че " ефикасността " на съветската авиация е била " лимитирана от наземните системи за противовъздушна защита " - ракети земя-въздух и портативни зенитни комплекси, по-специално “Стингър “ , доставени от американците.

" Ще продължим да доставяме на нашите украински сътрудници системи земя-въздух " и " може би ще сме в положение да им доставим още повече такива ", добави представителят.

Съединени американски щати дефинитивно отхвърлиха в сряда предлагането на Полша да даде на американската войска своите изтребители МиГ-29, с цел да бъдат след това предадени на Украйна, като сметнаха, че това би било " рисковано " и би могло да провокира ескалация от страна на Русия.

Вашингтон не изключи напълно опцията някоя страна от НАТО да достави изтребители на Киев, само че това ще зависи от нейното " суверенно решение ", акцентира Прайс, като загатна, че Съединени американски щати няма да поддържат намерено сходни дейности.

Украинските водачи от дни упорстват НАТО да помогне на страната им с изпращането на бойни самолети и затварянето на въздушното пространство над Украйна, само че съдружниците се въздържат от такава поддръжка.

Киев желае остарели руски изтребители, с каквито разполага и България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР