САЩ си осигуриха още 28 сателита за глобалната орбитална система

...
Коментари Харесай

Нови 28 сателита на САЩ ще следят за вражески ракети


Съединени американски щати си осигуриха още 28 спътника за световната орбитална система за засичане, идентифициране и следене на противников свръхзвукови оръжия и други съвременни ракети (рисунка: Northrop Grumman)

Агенцията за галактическо развиване на Съединени американски щати разгласи, че е избрала фирмите L3 Harris Technologies и Northrop Grumman да качат в орбита по 14 спътника за засичане, идентифициране и следене на свръхзвукови оръжия и други съвременни ракети от техния най-ранен стадий на изстрелване до прихващане. L3Harris завоюва контракт за 700 милиона $, а Northrop Grumman – за 617 милиона $.

28-те инфрачервени спътника ще бъдат част от световна мрежа от „ очи в небето “, предопределени да откриват и наблюдават най-новото потомство балистични и свръхзвукови ракети, разработвани от страни като Русия и Китай, заяви „ Космически вести “. Сателитите ще бъдат ситуирани като съзвездие в ниската земна орбита, известна като Проследяващ пласт.

Говорейки на конференция в Пентагона, шефът на Агенцията за галактическо развиване Дерек Турниър сподели, че 28-те спътника ще бъдат изстреляни на партиди от по седем до полярните орбити на към 960 км над Земята. Всяка партида от седем спътника ще бъде ситуирана на разнообразни места по света. Първото изстрелване е планувано за април 2025 година

Наличието на съзвездие от инфрачервени сензорни спътници в ниска земна орбита се сочи като главен приоритет за Пентагона на фона на опасенията, че актуалните отбранителни системи може да не са в положение да открият нисколетящи свръхзвукови ракети.
още по темата
Сателитите в Проследяващия пласт би трябвало да виждат цели с по-голяма точност от сегашните спътници на Министерството на защитата, които са част от противоракетната защита на Съединени американски щати и са ситуирани в геостационарна орбита на 35 000 км над екватора. Съществуващите спътници обезпечават световно предизвестие за ракети и откриват изстрелвания на балистични ракети с дребен обхват и междуконтинентални балистични ракети, само че те не са проектирани да наблюдават усъвършенстваните маневриращи ракети като свръхзвуковите.

През 2020 година щатската галактическа организация поръча първите осем спътника от проследяващия пласт, прочут като Траншея 0, от L3Harris и SpaceX. Предвижда се първите два спътника от Траншея 0 да бъдат изстреляни през 2023 година

Агенцията е пресметнала, че цялата цена на сателитната ѝ мрежа в Проследяващ пласт Траншея 1 ще бъде към 2,5 милиарда $. В нея се включват 28-те спътника, както и четири изстрелвания, наземната интеграция и разноските за поддръжка.

Както L3Harris, по този начин и Northrop Grumman завоюваха по този начин наречените „ съглашения за други покупко-продажби “, употребявани от Пентагона като други възможности на обичайните контракти. Тези съглашения изискват от изпълнителите да работят в екип с нетрадиционни търговски снабдители. Нито L3Harris, нито Northrop към момента са разкрили своите търговски сътрудници за този контракт.

Данните, събрани от спътниците в Проследяващия пласт, ще бъдат изпращани посредством оптични връзки към Транспортния пласт, тъй че в случай че бъде открита опасност от ракета, данните за нейното местонахождение и траектория могат да бъдат предадени несъмнено през космоса и трансферирани към военните командни центрове.

Както Проследяващият, по този начин и Транспортният пласт ще бъдат изграждани поетапно в продължение на няколко години, като на всеки две години ще се получават нови спътници. Очаква се Траншея 2 да включва 54 спътника.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР