САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война, казва

...
САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война, казва
Коментари Харесай

Джон Хърбст: САЩ са заинтересовани Украйна да победи в тази война

" Съединени американски щати са заинтригувани Украйна да победи в тази война ", споделя в изявление за Дъждовни води някогашният дипломат на Съединени американски щати в Украйна Джон Хърбст. Той предвижда докога Щатите ще продължат да изпращат оръжие на украинците в настоящия мащаб.

Може ли след междинните избори в Съединени американски щати Украйна да разчита, че Вашингтон ще продължи да оказва помощ на Киев тъкмо толкоз интензивно, колкото до момента?

Джон Хърбст: Очаквам помощта да се резервира в същия размер както през идната, по този начин и през 2024 година. Знаем, че управлението на републиканците в Конгреса поддържа Украйна и с съображение счита, че политиката на Байдън в това отношение е даже малко слабовата. Само поддръжниците на Тръмп са срещу нашата помощ за Киев - те не схващат, че Съединени американски щати имат големи ползи в Украйна, а сътрудниците ни в Украйна са малко или повече способени, за разлика от сътрудниците в Афганистан, Ирак и Либия.

Вие бяхте измежду специалистите, които през август излязоха с апел за усилване на американската поддръжка за Украйна, в това число за доставка на далекобойно оръжие. Администрацията на Байдън обаче до момента не се е вслушала в апела - отчаян ли сте?

Джон Хърбст: Те са го чули, само че едно е да чуеш, друго е да го последваш. Аз проследявам доста деликатно политиката на Америка по отношение на съветската експанзия. Сигурен съм, че съветският президент Путин води реваншистка политика. Войната в Украйна е единствено част от нея. Ако той извоюва победа в Украйна, ние ще би трябвало да се погрижим за нашите съдружници, изключително за прибалтийските страни. Затова Америка е заинтригувана да помогне на Украйна да победи в тази война.

Трябва да създадем всичко, с цел да спомагаме за успеха. Според мен администрацията на Байдън води съответна политика в това отношение. Ако нашата военна и икономическа помощ се резервира на същото равнище, в края на краищата Украйна ще победи. Но ние можем да ускорим успеха, в случай че политиката ни не е просто съответна, а мощна. Струва ми се, че Путин се възползва от своите така наречен триумфи, от нуклеарните си закани. Нашата политика по този въпрос е ненапълно плаха.

Как наподобяват възможностите на Украйна да получи далекобойни системи след състоялите се междинни избори - по-големи ли са или по-малки?

Джон Хърбст: Изборите не въздействат на въпроса за доставките на по-съвременна бойна техника за Украйна. Винаги съм считал, че казусът с американската поддръжка за Украйна се състои от две елементи. Едната е плахостта или сдържаността на администрацията във връзка с изпращането на по-съвременна военна техника. Втората е обвързвана с републиканците, които са поддръжници на Тръмп. Техният проблем обаче визира размера на нашата поддръжка за Украйна, до момента в който казусът на администрацията е обвързван с качеството на помощта.

А правилно ли е - тъй като имаше такива информации, че Вашингтон подтиква Украйна да показва подготвеност за договаряния с Русия?

Джон Хърбст: Според мен е неточност, в случай че американски публични лица приказват за това. Знаем, че опцията да оказва мощно въздействие на украинската външна политика си остава цел на Путин. Неговата цел е тази, а не да вземе парче от Донбас. Той схваща, че към този момент неговата войска не може да победи в тази война.

Но той към момента счита Запада за слаб. Той счита, че сегашната съответна поддръжка за Украйна няма да остане дълго такава, и че може да чака по-дълго от Запада. Това е неговото схващане. И в случай че в подтекста на сполучливо воденото от Украйна нахлуване ние заговорим за договаряния, това ще е удостоверение на схващането на Путин - че Западът стартира да се уморява от тази война. Това е неточност.

Джон Хърбст е американски посланик и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Украйна. Той е шеф на Центъра за проучвания за Евразия във вашингтонския аналитически център Atlantic Counсil.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР