САЩ обявиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за

...
САЩ обявиха исторически научен пробив в продължилия десетилетия стремеж за
Коментари Харесай

Исторически пробив при термоядрения синтез

Съединени американски щати оповестиха исторически теоретичен пробив в траялия десетилетия блян за преодоляване на термоядрения синтез - силата, която зарежда Слънцето и звездите, съобщи Българска телеграфна агенция, позовавйки се националната лаборатория " Лорънс Ливърмор "  .

Постижението може в границите на няколко десетилетия да революционизира производството на сила на Земята, осигурявайки обилие от чиста сила.

От десетилетия откриватели от цялостен работят за развиването на нуклеарния синтез, който съгласно последователите си може да разреши на човечеството да се освободи от своята взаимозависимост от изкопаемите горива, виновни за световното стопляне.

Изследователи от националната лаборатория " Лорънс Ливърмор " в Калифорния за първи път са произвели повече сила в опит с реакция на термоядрен синтез, в сравнение с е била употребена за възпламеняването й.

Този триумф ще остане " в учебниците по история ", сподели министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм на конференция.

Постижението, за което изтече информация в пресата преди няколко дни, предизвика ентусиазма на научната общественост по целия свят.

Понастоящем атомните електроцентрали употребяват нуклеарно разделяне, което работи посредством разпад на ядрото на тежък атом, при което се освобождава сила. При нуклеарния синтез, въпреки това, се сливат две леки ядра, образувайки по-тежко.

Това е реакцията, която зарежда звездите, в това число нашето Слънце. Благодарение на изискванията на рискови топлота и налягане водородните атоми се сливат, с цел да образуват хелий, произвеждайки в процеса голямо количество сила.

На Земята този развой може да се реализира благодарение на свръхмощни лазери.

В опита учените са фокусирали 192 лазера върху цел с размера на напръстник, където са сложени леки водородни атоми, които би трябвало да се слеят.

Подобен резултат най-сетне потвърждава физичен принцип, който преди десетилетия е бил хипотетичен.

Ядреният синтез има доста преимущества пред деленето: при него няма риск от нуклеарни повреди и се отделят по-малко радиоактивни боклуци.

Привържениците на термоядрения синтез се надяват, че с помощта на него един ден ще може да бъде създавана съвсем неограничена сила без въглеродни излъчвания, измествайки изкопаемите горива и другите обичайни енергийни източници.

Все още обаче следва да се извърви дълъг път - " евентуално десетилетия ", преди този момент решение да стане използвано в индустриален и търговски мащаб.

Изследователите обаче считат, че е направена значима стъпка към постигането на задачата.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР