САЩ настояват Иран да спре продажбата на въоръжени безпилотни самолети

...
САЩ настояват Иран да спре продажбата на въоръжени безпилотни самолети
Коментари Харесай

САЩ оказват натиск върху Иран да не продава дронове на Русия

САЩ упорстват Иран да спре продажбата на въоръжени безпилотни самолети на Русия като част от разискванията на по-широко " неписано съглашение " сред Вашингтон и Техеран за понижаване на напрежението и преодоляване на дългогодишната нуклеарна рецесия. Администрацията на Байдън е повдигнала въпроса пред ислямския режим по време на непреки диалози в Катар и Оман тази година, настояват хора, осведомени с въпроса, пред Financial Times.Дискусиите се организират паралелно с договарянията по договорката за замяна на пандизчии, вследствие на която предходната седмица Техеран трансферира четирима иранско-американски жители от пандиза под домакински арест, споделят източниците на изданието.

Съединени американски щати упорстват Иран да спре продажбата на въоръжени безпилотни самолети на Русия като част от разискванията на по-широко " неписано съглашение " сред Вашингтон и Техеран за понижаване на напрежението и преодоляване на дългогодишната нуклеарна рецесия. Администрацията на Байдън е повдигнала въпроса пред ислямския режим по време на непреки диалози в Катар и Оман тази година, настояват хора, осведомени с въпроса, пред Financial Times.

Дискусиите се организират паралелно с договарянията по договорката за замяна на пандизчии, вследствие на която предходната седмица Техеран трансферира четирима иранско-американски жители от пандиза под домакински арест, споделят източниците на изданието.
Искането на Вашингтон
Според ирански чиновник и друго лице, осведомено за диалозите, Съединени американски щати желаят Иран да спре да доставя на Русия безпилотни самолети, които Москва употребява във войната в Украйна, както и аварийни елементи за безпилотните самолети. Техеран - който публично отхвърля неговите безпилотни самолети да се употребяват в Украйна - неведнъж е желал от Москва да спре потреблението им в спора, само че Вашингтон желае " по-конкретни стъпки ".

Реклама
Успешна замяна на пандизчии и всевъзможни спомагателни неофициални съглашения биха отбелязали първия пробив на президента на Съединени американски щати Джо Байдън във връзка с Иран след повече от две години на непреки договаряния с режима, в които той се опитваше да съживи нуклеарното съглашение от 2015 година, подписано от Техеран със международните сили, и да понижи напрежението в Близкия изток.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи във вторник, че Съединени американски щати следват тактика на въздържане, напън и дипломация, с цел да подсигуряват, че Иран няма да се снабди с нуклеарно оръжие, и да държат Техеран виновен за нарушаванията на правата на индивида и " даването на безпилотни самолети на Русия за потреблението им във войната против Украйна ".
Ако бъде реализирана договорка, Вашингтон ще се въздържа от налагане на нови наказания в някои области като се изключи тези, свързани с правата на индивида, и няма да следи прецизно за спазването на към този момент въведените наказания върху продажбите на нефт, съобщи иранският чиновник.
Преговарящите се надяват, че диалозите ще доведат до единодушие на двете страни за ограничения за деескалация на напрежението. За Иран това би означавало да се съгласи да не обогатява уран с непорочност над 60%, да усъвършенства съдействието си с Международната организация за атомна сила и да се ангажира да не нападна американци, обявиха иранският чиновник и друго лице, осведомено за договарянията.
Реклама
В подмяна на това Вашингтон ще се въздържа от налагане на нови наказания в някои области като се изключи тези, свързани с правата на индивида, и няма да следи прецизно за спазването на към този момент въведените наказания върху продажбите на нефт, съобщи иранският чиновник.

Друго искане на Иран е Белият дом да убеди страните от Европейския съюз да провиснал глобите и напрежението върху Техеран. Ислямската страна се тормози, че европейските страни, които подписаха нуклеарното съглашение от 2015 година - Англия, Германия и Франция, могат да върнат част от глобите, откакто клаузите от контракта, ограничаващи иранската стратегия за балистични ракети, изтичат октомври, споделя служителят. " Ние сме доста обезпокоени за октомври, добави той. Ние чакаме, че [САЩ] ще понижат натиска върху Иран от другите страни. "

Съединени американски щати и Иран реализираха консенсус по множеството тематики от договарянията, само че диалозите ще продължат в Катар и Оман с основен фокус върху Русия. Дипломатът обаче също по този начин предизвести, че " има много огромна разлика сред това да проведеш диалог [за ограниченията за деескалация] с един иранец и по-късно цялата иранска система да е подготвена да го приложи ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР