САЩ и ЕС засилват натиска върху Турция да предприеме мерки

...
САЩ и ЕС засилват натиска върху Турция да предприеме мерки
Коментари Харесай

САЩ и ЕС засилват натиска върху Турция заради връзката ѝ с Русия

САЩ и Европейски Съюз ускоряват натиска върху Турция да предприеме ограничения против избягването на съветските наказания на фона на опасенията, че банковият бранш на страната е евентуална задна врата за незаконно финансиране.

Съединени американски щати се концентрират върху турските банки, които са се интегрирали в Mir, съветската система за вътрешни заплащания, споделиха пред FT двама западни чиновници, участващи в проектите, до момента в който Брюксел приготвя делегация, която да изрази загрижеността си непосредствено пред турските публични лица.

Натискът върху Турция идва, когато западните столици се ориентират към по-строго използване на съществуващите наказания, вместо към налагането на нови ограничения. Тази смяна признава, че икономическите наказания, наложени след нахлуването на Владимир Путин в Украйна през февруари, не съумяха да навредят на стопанската система на Русия толкоз, колкото се надяваха политиците. Но те настояват, че затварянето на малките врати в актуалните ограничения постепенно ще притисне финансовите избавителни линии на Кремъл.

„ Ще ни видите по какъв начин се фокусираме върху укриването на финансовия бранш “, сподели първият западен чиновник. „ Ще изпратим доста ясно известие, че да вземем за пример финансови институции от трети страни не би трябвало да се свързват с платежната мрежа Mir, тъй като, знаете, това носи някои опасности от отбягване на наказания. “

„ Трябва да затворим малките врати “, безапелационен е вторият чиновник, взел участие в диалозите този месец сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на използването на глобите, акцентирайки Турция като съществена цел.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО от 1952 година, преследва това, което той назовава „ уравновесен “ метод към спора в Украйна. Отказът му да се причисли към глобите против Русия и неотдавнашното заричане за задълбочаване на икономическото съдействие с Москва разтревожиха западните му съдружници. Ердоган, който ще се срещне с Путин в петък, сподели предишния месец, че има „ сериозен прогрес “ в разширението на Mir в Турция.

Пет от най-големите банки в Турция, VakıfBank, Ziraat Bank, İş Bank, DenizBank и Halkbank, са членове на платежната система Mir, която е създадена от централната банка на Русия като локална опция на Visa и Mastercard.

Двама от тях – притежаваният от ОАЕ частен заемодател DenizBank и следената от страната Halkbank, известна с хипотетичната си роля в скица за отбягване на глобите на Съединени американски щати против Иран, която датира от 2010 година – се причислиха към Mir, откакто Путин стартира пълномащабната си инвазия през февруари.

İşbank сподели, че нейната политика изисква „ прецизно съблюдаване на всички използвани наказания на Съединени американски щати “, добавяйки: „ Ние следим от близко глобите и подхващаме нужните ограничения за осъществяване на транзакции с карти Mir в сходство с тази политика “.

„ Ние не изпълняваме транзакции със глобени банки. Ние изцяло съблюдаваме интернационалните наказания против Русия “, се споделя в изказването на DenizBank.

Halkbank, VakıfBank и Ziraat Bank не дадоха отговор на претенции за коментар.

Министерството на външните работи на Турция сподели, че до момента в който Анкара има дългогодишна политика единствено за използване на наказания, подкрепяни от Организация на обединените нации, „ ние също по този начин сме били също толкоз твърди в нашата политика да не разрешаваме на Турция да се трансформира в канал за отбягване на глобите “.

Като част от напъните за подсилване на правоприлагането, Мейрид Макгинес, комисарят по финансовите услуги на Европейски Съюз, се стреми да посети Турция идващия месец, съгласно хора, осведомени с проектите. Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели: „ Комисарят Макгинес неотдавна посети редица страни, с цел да разиска въпроси, свързани с финансовите услуги, и по-специално използването на глобите поради експанзията на Русия против Украйна. “

Уоли Адейемо, заместник-министър на финансите на Съединени американски щати, писа до турските компании предишния месец, предупреждавайки ги за „ опитите на Русия да употребява страната ви, с цел да избегне глобите “ и рисковете от „ осъществяване на транзакции със глобени юридически лица, основани в Русия “.

Разгърнати във талази от ограничения в първите седмици след нашествието на Русия, западните наказания се пробваха да отрежат най-големите съветски банки, енергийни и отбранителни компании и стотици висши чиновници и най-богатите предприемачи от международния пазар.

Като част от по-широките репресии против укриването на глобите, напъните на Запада ще бъдат ориентирани към лица, обработващи заплащания от името на руснаци, както и към компании, които са помогнали за основаването на паралелни мрежи за заплащане за Москва, съгласно един от чиновниците.

Европейски Съюз и Съединени американски щати също по този начин ще се насочат към субекти, които оказват помощ на Москва да обработва приходите от съветски експорт или да улесняват вноса на промишлени или отбранителни артикули, неразрешени от западните наказания, споделиха тримата чиновници.

Други обсъждани ограничения включват ориентиране към повече лица, участващи в съветския програмен продукт, електронната търговия и промишлеността за киберсигурност, споделиха двама чиновници.

В допълнение към Турция, репресиите против евентуални задни порти за отбягване на наказания са ориентирани към страни в Кавказ, Централна Азия и Персийския залив, споделиха публични лица. „ Русия ще опитва всяка врата. И всяка страна би трябвало да има поради, че ще проследим това и ще приказваме с тях “, сподели Джеймс О’Брайън, координатор по глобите в Държавния департамент на Съединени американски щати.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР