Съседите не са непременно приятели. Литва, Латвия и Полша се

...
Съседите не са непременно приятели. Литва, Латвия и Полша се
Коментари Харесай

В Европа срещу 14 хил. долара: Как мигрантите се оказаха в Беларус

Съседите не са безусловно другари. Литва, Латвия и Полша се убедиха в това, откакто от лятото са обект на необикновен държавно проведен канал за трафик на мигранти от Беларус.

Граждани, главно на Ирак, Афганистан и няколко африкански страни, са канени от дипломатически задачи и държавни туристически компании в Беларус с обещанието за елементарен достъп до Европейски Съюз и оставане в Европа в търсене на по-добър живот. Те им провеждат чартърни полети, обезпечават им хотели и ги откарват до границата, оставяйки ги на шанса им да стигнат до Европейски Съюз.

Брюксел назова това " хибридна офанзива, която цели дестабилизиране на Европейски Съюз ", Минск отхвърля да прави нещо нелегално.

Европейската гранична организация 10 пъти повече от нормалния поток), само че в този момент броят им е най-малко двойно по-голям, защото темпът на идване на претенденти за убежще се форсира през октомври и ноември.

Литва приказва за най-малко 10 хиляди души, които изчакват комфортен случай в Беларус, а полските управляващи - за три-четири хиляди души на биваци до границата й.

Как Брюксел и Минск стигнаха до тук?

Европейски Съюз твърди, че Беларус предизвиква мигрантите да пресичат границата като възмездие за глобите, наложени на Минск поради нарушавания на правата на индивида, обвиняване, което държавното управление на президента Александър Лукашенко отхвърля. Според представител на Европейската комисия това е " държавно оркестрирана изкуствено основана миграционна рецесия ".

Отношенията сред Европейски Съюз и Минск се утежниха внезапно, откакто Лукашенко, който е на власт от 1994 година, разгласи победа на президентските избори предходната година. Неговите съперници, подкрепени от Запада, настояват, че вотът е бил подправен и проведоха всеобщи улични митинги, които белоруските сили за сигурност по-късно потушиха принудително, хвърляйки в пандизите десетки хора, взели участие в тях.

Защо мигрантите са в Беларус?

Големи групи хора, бягащи от спорове и беднотия в Близкия изток, Азия и Африка, започнаха да летят за Минск тази пролет. След къс престой в столицата, те се насочат към границата с Полша, Литва или Латвия с такси, рейсове или коли, написа Ройтерс. Ако съумеят да пресекат границата, те желаят леговище или се свързват с членове на фамилията или контрабандисти, които могат да ги закарат до Западна Европа, крайната дестинация за болшинството от тях.

Повечето мигранти употребяват туристически организации в Близкия изток, които си партнират с беларуски компании, с цел да резервират туристически пакети, които нормално включват виза, полет и настаняване. Агенциите обезпечават визи в белоруските консулства от Анкара до Бейрут, които контролират броя на издаваните визи.

 В спонтанни лагери в гората хиляди хора замръкват при минусови температури, създавайки опасения, че миграционната рецесия може да стане и филантропична
© Associated Press

В спонтанни лагери в гората хиляди хора замръкват при минусови температури, създавайки опасения, че миграционната рецесия може да стане и филантропична

Цената на цялото пътешестване варира и може да доближи до 14 хиляди $, заяви " Ройтерс ". През октомври Минск ограничи броя на туристическите организации в Беларус, на които е позволено да работят с такива клиенти. Това докара до повишаване на цените. Върховният представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели пред Европейския парламент, че междинната цена на " една приятна почивка в Беларус със свободен достъп до Европейски Съюз ", както се популяризират пътуванията е сред шест и седем хиляди $.

Еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон описа пред Европейския парламент, че след идването си в Беларус, мигрантите се настаняват в държавни хотели и почивни бази, изчаквайки превоз. Автомобилите, с които те се извозват до границата, са придружавани от лица в камуфлажни униформи, без отличителни знаци. Депозитът, импортиран от мигрантите за услугите, се задържа от беларуските управляващи.

Каква е тактиката на Лукашенко?

Европейски Съюз приказва за " хибридна офанзива, която цели да стабилизира Съюза ", ръководена от Лукашенко като възмездие за икономическите наказания, въведени от Европейски Съюз през юни, както и против рестриктивните мерки за пътешестване и банкови услуги за него и още към 115 висши беларуски служители, военни и политици. Брюксел счита, че Лукашенко даже оказва помощ на мигрантите, като ги доставя с принадлежности, с които да разрязват телените гранични мрежи.

Полските управляващи предоставиха документи, в това число публични предложения, заявки за визи и резервации на хотели, които съгласно тях потвърждават ролята на беларуските туристически организации при каненето на мигранти в Минск.

 Александър Лукашенко
© Associated Press

Александър Лукашенко

Правителството на Лукашенко отхвърля да основава рецесия и упреква Европа и Съединените щати за тежкото състояние на мигрантите, блокирани на границата.

Европейският съюз и Съединени американски щати не признават резултатите от изборите през лятото на 2019 година и не одобряват Лукашенко като държавен глава. Потенциално това може да затрудни провеждането на директни договаряния за разрешаването на обстановката и може да наложи потреблението на медиатори, в случай че се стигне до директни диалози, за които подсказва Москва.

Как реагират Полша и Европейски Съюз?

Полша съобщи, че ще построи стена по секторите от границата, ориентирани от мигранти, и към този момент слага бодлива тел по продължение на най-уязвимите елементи.

През септември в 3-километрова линия по границата. В началото на ноември Министерството на вътрешните работи съобщи, че е привлякло повече полиция, граничари и доброволни полицаи в региона. В сряда Литва също разгласи изключително състояние по източната си граница.

Европейските водачи поръчаха на Европейската комисия да предложи нови наказания против Беларус за трафик на мигранти и да включат в черния лист самолетните компании, които ги транспортират. До момента Европейски Съюз е премахнал визовите облекчения за държавни чиновници, пътуващи до Европа в отговор на, което прави невероятно мигрантите, без право да останат в Европейски Съюз, да бъдат върнати на Беларус. След отвличането на пътническия аероплан на " Райънер " през август, Европейски Съюз забрани на беларуската самолетна компания " Белавия " да употребява европейски летища

с подкрепления от службата за гранична защита и офиса за бежанците, с цел да записват молбите на търсещите леговище мигранти. Варшава отхвърля такова подпомагане и приема единствено финансова помощ от Европейски Съюз. За разлика от нея Литва и Латвия желаеха към 100 европейски граничари както и незабавна помощ за закупуване на съоръжение за наблюдаване и за създаване на краткотрайни лагери, в които мигрантите изчакват решение по молбите си за протекция в Европейски Съюз.

Европейската комисия разгласи и спомагателен пакет от, който обаче ще бъде провиснал, откакто Лукашенко бъде отхвърлен от власт.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР